Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De som slår blir allt yngre

Efter 30 år inom akutsjukvården kan Sören Sanz med säkerhet konstatera:
Våldskador har blivit ett folkhälsoproblem.
– Det vanligaste offret är en pojke 15-24 år som är ensam ute på natten.

– Våldet går också ner i åldrarna. En femtedel av gatuvåldet utövas av ungdomar 15-17 år, berättar Sören Sanz, chef på akutmottagningen på Södersjukhuset i Stockholm.

Nyligen besökte han några av Avestas skolor. Han är tydlig med vad som gäller:

– Att slå är en kriminell handling. En tioåring som sparkar en annan tioåring utför en kriminell handling och kan få betala skadestånd.

– Den som skadar, smärtar, skrämmer eller kränker begår också en kriminell handling.

Han möter själv ungdomar som begått sådana brott.

– Jag har träffat många gärningsmän mellan 13 och 20 år som redan blivit dömda för våldshandlingar, bland annat en 14-åring som blivit berövad sin frihet.

Han passar på att varna för skrämmande bilder i samband med de olika exemplen.

Han berättar att Södersjukhuset får in tusentals våldsoffer varje år, offer med spruckna läppar, käkar och tänder.

Ibland kommer både offer och gärningsman in samtidigt.

Ett stort antal offer har livshotande tillstånd.

– 40 procent av dem brukar dö, ofta på grund av skador på hjärnan. De som överlever har flera års rehabilitering framför sig. De måste lära sig äta, gå, tala, minnas. Många får men för livet.

Han berättar om ett offer som aldrig mer kan svälja eftersom han är förlamad i strupen - han får sondmatas direkt in i magen.

En annan har fått ett slag direkt över ögonen så hela ansiktet lossnat från skallbenet, en tredje har fått ett slag i huvudet som knapp syns, men dör i ambulansen på väg till sjukhuset.

Rektorn får tillsammans med sköterska och annan personal, ta hand om ett antal elever under föredraget, varav två nästan svimmade.

Även om filmer och dataspel visar betydligt hemskare bilder än Sanz, tycks eleverna reagera starkare på verklighetsbaserade bilder eftersom de är just det - verkliga.

– Det är ett sundhetstecken, säger Sanz. Vad alla ungdomar däremot inte tänker på, är att en person inte kan ta emot så många smällar som de gör på film. Det räcker med en enda smäll för att förstöra en annan persons liv.

Han berättar att de flesta gärningsmän är pojkar, men andelen flickor ökar.

– Unga flickor har tagit efter pojkarna. Antalet flickor som slår andra flickor har blivit fler på senare år och i samtliga fall har flickorna varit alkoholpåverkade.

Bland pojkarna är en tredjedel av offren helt opåverkade, men ändå attackerade.

– Risken att bli nedslagen är förstås större om man är alkoholpåverkad eftersom man då tappar balans, snabbhet och omdöme. Men även nyktra pojkar drabbas - särskilt de som går ensamma.

Unga män bör helst inte vistas ensamma utomhus nattetid, åtminstone inte i storstäder. Där utgör de tacksamma offer när våldsutövare "går på jakt".

– Kan ni inte hjälpa offret. Larma åtminstone, vädjar Sören Sanz.

– Det är mycket att smälta för åhörarna, konstaterar Curt Larsson från Hedemora, en av tre Hedemorabor som jobbar för Brottsofferjouren Avesta-Hedemora.

Han berättar att Brottsofferjouren bjudit Sanz att föreläsa på skolor, både i Avesta och i Hedemora.

– Men Hedemora tackade nej och jag förstår inte varför. Är det någonstans detta behövs så är det i Hedemora. Det är nästan så man skäms, säger han.