Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De som får mest behöver minst

/

Annons

"Svensk film har haft stora framgångar under senare år, vilket skapat ett finansieringsproblem för filmbranschen."

Välkommen till Landet annorlunda! I detta land intervjuas idag Filminstitutets VD Anna Serner i Ekots lördagsintervju. Rubriken är "Vilka filmer ska få stöd, Anna Serner?" Den stämmer exakt med verkligheten. Det är nämligen hon som bestämmer det.

För i Landet annorlunda är det inte märkligt att en person bestämmer vilka filmer som ska få stöd. Inte om hon är utsedd av regeringen.

Tillbaka till inledningen. Hur kan det vara ett problem att svensk film varit framgångsrik? Citatet kommer från budgetpropositionen 2003. Förklaringen är att filmer får mer bidrag ju fler som betalar för att titta på dem. Då kan bidragspengarna ta slut. Och utan statliga subventioner, ingen film.

Att finansiera en film helt utan det nationella offentliga stödet är i stort sett omöjligt enligt Filminstitutet självt. I Landet annorlunda gäller det även Milleniumfilmerna, som spelade in mer än 2,5 miljarder kronor.

Även de fick bidrag – 27 miljoner kronor – eftersom de lockade så många till biograferna. Då kan Filminstitutet hävda att det finns ett svenskt filmunder – och att detta är resultatet av svensk filmpolitik. Det motiverar att staten satsar hundratals miljoner skattekronor på filmproduktion även i fortsättningen.

Och då måste ju någon bestämma vilka filmer som ska få stöd.

Filminstitutet grundades på sextiotalet. Femtio år senare är det enklare och billigare än någonsin att spela in film, klippa film, distribuera film och titta på film.

Det är inte resultatet av en statlig kulturpolitik. Teknik har slagit politik, som vanligt. Det gäller faktiskt även finansiering av film.

I går avslutades insamlingen till den amerikanska filmen Veronica Mars. Över 80000 människor har donerat pengar via den amerikanska sidan Kickstarter. Tillsammans har de samlat in över 33 miljoner kronor. Veronica Mars hade inte blivit av om makten funnits kvar i toppen av samhällspyramiden.

Detsamma gäller den film jag själv arbetar med just nu – 1600 miljarder. Det är en dokumentär om slöseri med skattepengar, som hittills har samlat in över 400000 kronor via den svenska sidan FundedByMe. Det är långt ifrån Veronica Mars, men väl svenskt rekord.

För mig är det ett moraliskt bränsle att veta att varje krona är skänkt av fri vilja, av en människa som vill se just den här filmen gjord.

Vem vet, Anna Serner kanske också kommer att ge en slant.

I så fall är jag bara intresserad av hennes egna pengar.

 

Mer läsning

Annons