Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De skapar musik med flyktingar

Studenter från Musikmakarna reagerar mot nazistisk manifestation.
Nu vill de skapa musik tillsammans med flyktingar.

Annons

Under onsdagen gick startskottet för projektet "Musik & Människor" där studenter från Musikmakarna tillsammans med människor som flytt krig ska skapa musik.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobil? Ladda ner Allehandas nya app till Iphone eller Android.

Idén om projektet kom i slutet av november förra året efter att den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen/Nordfront manifesterade i centrala Örnsköldsvik.

– Det väckte känslor och många blev upprörda. Vi kände att vi ville göra något positivt för de som kommer hit, säger Linn Thorstensson som går i årskurs ett på Musikmakarna.

Se även: Starka reaktioner när nazistiska Nordfront manifesterade i Örnsköldsvik.

Förstaårsstudenter från Musikmakarna ska träffa tio unga och gamla personer som flytt krig. Studenterna kommer att lyssna på deras berättelser och utifrån vad som berättas ska de tillsammans skriva sång och musik som avslutas med en konsert på Nolaskolan i mars.

– Det ska bli jättespännande att få jobba med de här människorna, säger Linn Thorstensson.

Projektet har väckt känslor och många elever ser fram mot att få träffa sina nya kollegor.

Studenten David Kjellstrand säger:

– Det kommer bli en rolig upplevelse och vi kommer kunna knyta band och skapa vänskap. Det blir ett sätt att få in de här människorna i samhället.

Läs även: Anders Bagge hyllar Örnsköldsvik.

Förutom Musikmakarnas förstaårsstudenter, kommer bland annat Dreamhill Music Academy, Nolaskolans esteter och Mellansels folkhögskola hjälpa till. I dagsläget är närmare 50 personer inblandade i projektet.

– Det här är unikt enligt oss. Det blir som ett pilotprojekt. Vi får se hur det går. Går det bra kanske vi kan fortsätta med det här, säger Ulla Sjöström rektor och grundare av Musikmakarna.