Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De skapade sitt eget sommarjobb

Att få sommarjobba med något man valt helt själv verkar för många som en omöjlighet, men ett gäng ungdomar i Falu kommun har i år sett möjligheter där andra ser hinder. De fick med hjälp av startkapital från kommunen chans att starta sina egna företag under sommaren.

Johanna Svensson från Falun och Amanda Parling från Svärdsjö är båda 19 år och har precis slutat gymnasiet. När det var dags att söka sommarjobb valde de i stället att ta saken i egna händer och startade företaget Sommarfixarna. Nu jobbar de med alla möjliga praktiska saker åt personer runt om i Dalarna.

– Vi såg att det fanns en stor marknad för denna typ av företag. Många häromkring har ju hus, bil och djur, säger Johanna.

– Det vi gör är allt från att tvätta bilar till att klippa gräs, passa barn eller vara djurvakter, fortsätter Amanda.

– Om jag börjar dammsuga så kan du kanske torka av i framsätet, säger Johanna. Dagens sommarfix är att tvätta en bil invändigt. Amanda greppar en trasa och Johanna får i gång dammsugaren och hoppar in i bilens bagageutrymme.

Tjejerna har snabbt nått framgångar och deras dagar är fullbokade med projekt. De hävdar att man lär sig mycket genom att starta eget företag.

– Innan kunde jag tycka det var jobbigt att ringa okända människor men nu har man ju tvingats till det och lärt sig, säger Amanda.

Sommarfixarna startades som en del i det kommunfinansierade projektet "Roligaste sommarjobbet".

Projektet "Roligaste sommarjobbet" finns i ett 20-tal kommuner och hjälper ungdomar att starta upp sitt eget företag under sommaren. Falu kommun, som deltog i projektet för andra året, erbjöd 40 platser där alla får 2000 kronor var i startkapital. Projektet pågår i fyra veckor varav en är introduktion och utbildning. Resterande tre veckor driver deltagarna sina företag.

– Vi känner oss som ett bra komplement till de traditionella feriejobben och märker att det finns behov och efterfrågan på att skapa sitt eget sommarjobb och göra något man tycker är roligt, säger Malin Green, verksamhetschef på "Roligaste sommarjobbet".

Någon som redan från början hade en idé med sitt företag är Ann Fröderberg. Hon ville skapa förändring. Nu jobbar hon med Lådbilhjälpen - ett race för ett bättre place. Den 8 juli kommer hon arrangera ett lådbilsrace vid skateparken i Falun där alla pengar doneras till arbeten på olika barnhem i Vitryssland för barn med funktionsnedsättningar.

– Jag ville göra någonting som alla kan vara med på, både stora och små oavsett ekonomiska förutsättningar.

Det kommer inte kosta någonting att vara med utan pengarna får de in via sponsorer och frivilliga donationer från publiken.

– Vi har inte så många föranmälda ännu men det blir jättekul oavsett om det är fem eller hundra personer deltar. Det som verkar vara ett problem i nuläget är hur folk ska frakta lådbilarna till platsen.

Ann har precis som Johanna och Amanda precis tagit studenten och vill i framtiden bli polis.

– Det verkar vara ett så spännande jobb där man får hjälpa människor och förhoppningsvis skapa lite rättvisa i världen, säger hon.