Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De ska springa världens galnaste maratonlopp

Det kallas världens galnaste maraton – det lopp som Janne Diffner, 55, och hans två söner Kalle, 24, och Adam, 22, ska springa i Frankrike den 8 september.
Médoc Marathon är också mycket mer än bara ett vanligt maraton. De 42 195 meterna som ska avverkas är förstås det centrala, men omramningen är förmodligen viktigast för de 8 000 löparna.

Omramningen i det här fallet är spex, musik, god mat och vinprovning, och de flesta deltagarna är utklädda. Årets tema är History, det vill säga historiska personer och figurer.

En del brukar lägga ner mycket tid, energi och planering på sina kreationer, medan andra kanske nöjer sig med lite ansiktsfärg, och för elitlöparna som springer för placeringar är det som vanligt på blodigt allvar.

– Jag har sprungit Médoc en gång förut, för tretton år sedan, och det är det enda maraton jag kommer att fortsätta att springa i framtiden, säger Janne Diffner.

Den gången, när temat var film, sprang Janne utklädd som Pippi Långstrump. Nu ska han, Kalle och Adam ganska följdriktigt uppträda som de masar de är, tydliggjort bland annat med masperuker. När det gäller den historiska infallsvinkeln har de tänkt på klockupproret, dalkarlarnas uppror mot Gustav Vasa och hans lagar och bestämmelser.

En liten extra show tänker de också bjuda på i slutet av loppet. När Janne gick över mållinjen 1999 gjorde han det inte som alla de andra, utan på händerna och tanken är att alla tre ska upprepa den bedriften i år.

Inför kraftprovet har Janne och sönerna tränat regelbundet under vintern, våren och sommaren och successivt trappat upp intensiteten. Janne har sprungit cirka 12 kilometer varje gång han varit ute de senaste månaderna, killarna lite längre; ungefär en halvmara varannan dag. För några dagar sedan gjorde alla tre en riktig genomkörare tillsammans, som en test och förberedelse, så att kroppen vet vad den har att vänta.

– Då sprang vi 2,6 mil. Det var tungt, men det gick bra, säger Janne Diffner som nu vilar fram till lördag klockan 10.00 då starten går.

Kalle och Adam har valt ett annat upplägg.

– Ja, vi har tänkt köra lite lättare på tisdag (i dag), innan vi åker på onsdag, säger de.

Kanske blir det då den rundan de ofta brukar ta, från Forssa till Torsångs café och sedan hem via Söparnby.

Kalle och Adam har inte sprungit något maraton tidigare, så de vet väl inte riktigt vad de har att vänta sig. Men de är inte särskilt oroliga för att orken ska tryta.

– Nej, konditionen räcker nog, men både jag och Kalle har problem med var sitt knä som brukar kännas lite möra efter en runda, sådana där typiska löparknän, så det är bara att hoppas att de håller, säger Adam.

Médoc Marathon går på olika underlag, både på asfalt och på grus, in bland vingårdarna i distriktet. Efter banan som kantas av åskådare, orkestrar i nästan varje gathörn och buske, hula-hula-dansare med mera, så bjuds det vid olika stationer på den ena delikatessen efter den andra i matväg, entrecote, sniglar och ostron bland annat, Och så är det vinprovning, som kommer tätare ju närmare målet löparna kommer.

– Tidigare tror jag att det var vinprovning i samma omfattning efter hela banan, men nu är det glesare i början, och det är väl för att de ska få de flesta i mål. Sista milen är det inte långt mellan stationerna, säger Janne Diffner.

Han konstaterar att man inte får förvånas över någonting som man kan få se under loppet.

– En gång sprang en kille med en 15 kilo tung surfingbräda, en del springer i högklackat och den gången när jag var med så drog några stora kärror med uppstoppade djur på. Jag vet också att någon har sprungit med en tolv meter lång modell av London bridge efter sig, säger Janne Diffner.

En happening från början till slut kallar han det.

– Ja, det är inte bara ett maratonlopp, det är ett evenemang som håller på i tre dagar. Dagen innan loppet är det stort pastaparty i en av de många slottsträdgårdarna i distriktet, och efter loppet på lördagen är det fest i hamnen, där start och mål ligger, till klockan sex på morgonen, säger han.

Dagen efter är det "nerjoggning".

– Ja, då går man en mil bland en massa orkestrar och med en skopa runt halsen och provar olika viner, säger Janne.

Från Frankrike åker han och sönerna till San Sebastian i Spanien.

Inte för att vila som man kanske skulle kunna tro, utan för att windsurfa.

– Ja, i alla fall Kalle och jag, och kanske kommer pappa att prova också, säger Adam.