Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De säger ja till höghusbygget

Både kommunalrådet Jonny Gahnshag (S) och oppositionsrådet Mikael Rosén (M) är positivt inställda till att det byggs ett höghus vid Tallbacksvägen.
– För mig finns det en social dimension, att fler ska få möjlighet att bo i ett populärt område, säger Jonny Gahnshag.

Det var i våras som det framkom att Kopparstaden hade långt gångna planer på ett höghusbygge vid Tallbacksvägen.

Ett 17 våningar högt hus ska byggas på en av stadens högsta punkter, det var beskedet.

Planerna har mötts av många protester, både från närboende och andra Falubor.

Dalarnas museum har sagt nej till bygget - liksom miljönämnden.

Men KSU (kommunstyrelsens utvecklingsutskott) - där både kommunalrådet Jonny Gahnshag (S) och oppositionsrådet Mikael Rosén (M) sitter med - väljer att lämna förslaget till detaljplan för bostäder vid Tallbacksvägen utan erinran.

– Det betyder att vi är positiva, men inte utan olika tankegångar och överväganden. För mig och oss finns det bland annat en social dimension; att fler ska få möjlighet att bo i ett populärt område där det idag finns relativt få hyresrätter. Kyrkbacken är ett attraktivt område, säger Jonny Gahnshag och fortsätter:

– Det finns också en hållbarhetstanke i projektet. Genom att bygga koncentrerat blir det en liten markyta som används och stora delar av skogen kan sparas. Läget, mitt emellan centrum och Lugnet, gör också att det är nära till mycket och att bilberoendet på så sätt kan bli mindre.

Mikael Rosén säger så här:

– Jag är klart positiv till bygget. Falun behöver nya bostäder i attraktiva områden och det här är ett sätt att möta den efterfrågan. Byggnaden kommer också att visa var staden Falun ligger, när du kommer åkande på infartsvägarna.

Dalarnas museums främsta argument till att säga nej till höghusbygget var att det skulle påverka världsarvet ganska rejält. Hur ser ni på det?

– Estetiken är vi flera som tycker att den behöver arbetas igenom mera. Däremot ska inte världsarvsargumentet tolkas som att ingenting får ändras eller att nya element inte kan infogas i en världsarvsmiljö, säger Jonny Gahnshag.

Många grannar och närboende är oroliga inför ett höghusbygge. Kommentar?

– Oron är förståelig. Just därför går planen dem till mötes genom att det införs marklov för fällning av träd, att stigar ges högre skydd och att den nya detaljplanen ger ett bättre skydd för den delen av skogen som blir kvar än hur det är idag. Huset har placerats för att minimera intrånget i skogen och den nuvarande parkeringen kan användas, då den förses med ett p-däck, säger Jonny Gahnshag.

– Det mesta av grönområdet blir kvar, och det finns även andra grönområden i närheten, säger Mikael Rosén.

Närheten till kyrkogården har också förts fram som en besvärande omständighet för bygget. Kommentar?

– Jag ser inga problem i att höghuset kommer att ligga relativt nära en kyrkogård. Det är fallet i många städer, både i Sverige och utomlands. Kyrkogården kommer även fortsättningsvis att fungera som en lugn oas att vistas i, säger Mikael Rosén.

Kommer lägenheterna i höghuset att användas under skid-VM 2015?

– Det har diskuterats, men så blir det troligen inte, då tiden fram dit är för kort, säger Jonny Gahnshag.