Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De prisades med 20 000

/

De trodde att de dök upp till ett möte. I stället fick tre eldsjälar på Vikas fritidsgård ta emot Sockanstipendiet på 20 000 kronor.
– Det kom som en total överraskning, säger en rörd Caroline Bergström.

Annons

Sockanstipendiet delades ut för nionde gången. Sockan var Mattias Ströms smeknamn. Den 29 september skulle han ha fyllt 31 år. Men han avled efter att ha utsatts för oprovocerat grov misshandel i juli 2004.

För att främja arbetet mot våldsdåd startade familjen en minnesfond i hans namn och Sockanstipendiet har sedan 2005 delats ut till personer som jobbat med våldsförebyggande arbete.

Det har fritidsledarna Carolin Bergström, Jenny Drugge och Lena Jensen nu gjort på Vikas fritidsgård på ideell basis i flera år. På fredagskvällen lurades de till gården av Mattias vän Thomas Israels.

– Eftersom jag är med i Vikas intresseförening bokade jag ett möte för att diskutera fritidsgårdens framtid, berättar han.

Lurendrejeriet lyckades, precis som det har gjort tidigare gånger som stipendiet delats ut.

De förvånade fritidsledarna möttes förutom Thomas Israels även av Mattias mor Gunilla Ström, syster Malin och vännen Jonas Arnberg som kom med blommor och en jättelik stipendiecheck.

– Ni har med klar och tydlig målsättning på olika sätt och med stimulerande fritidsaktiviteter sökt hålla kvar traktens barn och ungdomar i närområdet och därigenom skapat ett för vikabarnen meningsfullt alternativ. Prestationen är redan gjord, motiverade Thomas Israels.

– I did not see that one coming, skrattar Jenny Drugge.

– Det här är en förmögenhet i sådana här sammanhang och kommer som en total överraskning, säger Caroline Bergström.

– Nu får vi fundera vad vi ska göra med pengarna. Det blir nog något roligt för barnen, säger Lena Jensen.

Förutom första året när en bildlärare från Svärdsjö prisades har stipendiet kretsat kring Faluns statskärna.

– Det är jättebra att man engagerar sig för att inte ungdomarna tar bussen och sticker in till stan. Jag hoppas att det här gör att fler engagerar sig i bygden, säger Gunilla Ström.

Annons