Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De många grova brotten i Dalarna ger ökad personalbrist hos polisen: "En extra besvärlig sommar"

Under sommaren har polisen i Dalarna inte haft möjlighet att rycka ut på nästan vart tionde larm. Anledningen ligger, enligt polisens områdeschef Lars Lindahl, delvis i den ovanligt stora mängd grova brott som inträffat i länet.

Annons

Sommaren har inneburit en tuff period för polisen i Dalarna. Många grova brott har gjort den redan påtagliga personalbristen ännu större.

– Vi har haft en extra besvärlig sommar med ovanligt många grova brott som tagit på resurserna. Vi har därför fått lägga många mindre brott åt sidan som vi först kommer kunna börja hantera under hösten, säger polisens områdeschef Lars Lindahl.

LÄS MER: Polisbristen blir allt mer påtaglig: "Snart har vi inga spelare kvar, det kollapsar"

Nyhetsbyrån Sirén har sammanställt statistik för att få fram ett resultat kring hur antalet larm sett ut i relation till antalet utryckningar från polisens sida. Och siffrorna visar en tydlig brist, främst under julimånad. I nästan 9% av samtliga larm som kom in hade man inte någon möjlighet att rycka ut. Anledningen rubriceras av polisen som resursbrist.

Jämfört med föregående år har en markant ökning skett. År 2015 hade man inte möjlighet att rycka ut på 191 av 4209 larm. I år var siffran istället 429 av totalt 4777 larm. Det innebär en ökning på 125%.

Personalbristen hos polisen är någonting som pågått under en längre tid. Och värst blir det under somrarna. Delvis handlar det om turistströmmar och arrangemang, men under den gångna sommaren har även den ovanliga mängden grova brott varit en stor bidragande faktor. Nu hoppas man dock på att det värsta är över.

LÄS MER: Fylla, bråk och misshandel - hektiskt för polisen under cruisingen

– Den här sommaren har varit den värsta hittills, men jag tror att det finns en långsam förbättring som kommer märkas redan nästa år. Det är inte ett ekonomiskt problem i första hand, utan snarare handlar det om att det inte finns tillräckligt med poliser och anställda, säger Lars Lindahl.