Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De kommer leda Dalarnas titlar när tidningarna blir mer lokala: ”Vi kan se att det nära ledarskapet ger resultat"

Erik Nyholm, Fredrika Hillervik, Mats Laggar och Linda Solum.
Nu står det klart att dessa fyra blir nya chefredaktörer, när BT, NLT, MT och SDT blir självständiga och ännu mer lokala titlar.
– Jag är väldigt glad över att den här kvartetten tackat ja till nytt uppdrag. De nya chefredaktörerna har stor förståelse för våra styrkor och utmaningar, och är alla grundmurade i sin tro på den lokala journalistikens kraft, säger Carl-Johan Bergman, biträdande affärschef på Bonnier News Local.

I slutet av april presenterade DT en stor satsning på den lokala journalistiken, då det stod klart att titlarna Borlänge Tidning, Nya Ludvika Tidning, Mora Tidning och Södra Dalarnes Tidning skulle få egna chefredaktörer och fler reportrar på orterna.

Därmed ritas mediekartan i Dalarna om rejält. Först ut att gå sin egen väg var Avesta Tidning, som blev sin egen självständiga titel med ledning av Gabriel Ehrling Perers under sensommaren 2019. Nu lämnar även BT, NLT, MT och ”Södran” det som varit Dalarnas Tidningar och får lokalt styre och mandat.

– Vi har gjort liknande omorganisationer på andra titlar och kan se att det nära ledarskapet ger resultat, både vad gäller hur journalistiken bedrivs och hur journalistiken uppfattas hos läsarna. Chefredaktörernas och redaktionens engagemang ger utslag. I Avesta, där vi har Avesta Tidning, ser vi en väldigt positiv trend vad gäller våra prenumerationssiffror. Samma sak önskar vi oss här. Vår journalistik finansieras av dem som vill ta del av det vi gör – och då måste vi svara upp mot förväntningarna med vårt oberoende granskande och berättande, säger Carl-Johan Bergman.

Chefredaktörernas och redaktionens engagemang ger utslag.

Borlänge Tidning kommer nu att ledas av Erik Nyholm, som varit administrativ redaktionschef på Dalarnas Tidningar. Erik Nyholm har tidigare varit tillförordnad utgivare på både DT och Dalademokraten, och har en lång bakgrund inom lokaljournalisten.

– Lokaljournalistik handlar om både bredd och fördjupning och olika perspektiv måste få plats. Kommunen är väldigt dynamisk och det händer väldigt mycket inom näringsliv, sport, kultur och politik – det vill jag skall speglas i BT och på dt.se. Redaktionen har väldigt duktiga och hängivna medarbetare och det ska bli väldigt roligt att utveckla lokaljournalistiken i Borlänge tillsammans med dem, säger Nyholm.

Chefredaktör för Nya Ludvika Tidning blir Fredrika Hillervik, ett för många välkänt ansikte då hon synts i flera framträdande roller och sammanhang på DT. Hillervik har tidigare varit nöjesredaktör på DT, lett gratistidningen MittDalarna, varit nyhetschef (bland annat för NLT) och deskchef. Hon har dessutom rötterna i just Ludvika.

– Vi ska ställa frågorna, ta greppen, söka svaren på det som verkligen engagerar Västerbergslagsborna - unga och gamla. Sjukvården, företagandet, bostadsmarknaden, det är bara några områden vi vet att man vill hålla sig uppdaterad runt. Det ska man göra allra bäst genom att läsa oss, säger Hillervik.

Nuvarande politiske reportern på DT, Mats Laggar, kommer att ta över Mora Tidning. Längre bakåt i tiden har Laggar varit nyhetschef både på Falu-Kuriren och Mora Tidning.

­– MT ska kännas öppen och lättillgänglig för alla. Organisationer, privatpersoner, kommuner, arrangörer och föreningar ska känna att de alltid med förtroende kan vända sig till oss när något kul är på gång. Samtidigt ska vi granska och bevaka det som kan påverka folks vardag och samhällsutvecklingen i vårt område, säger Mats Laggar.

Södra Dalarnas Tidning kommer att ledas av Linda Solum, bekant för de flesta av ”Södrans” läsare då hon senaste året varit nyhetschef för just den titeln. Solum har en lång bakgrund inom lokaljournalistiken och som arbetsledare inom DT och Mittmedia.

­– Södran ska vara en nyhetsförmedlare som syns, finns och landar nära sina läsare. Den ska upplevas som pigg och modig. I alla kanaler, print och digitalt, kommer vi att kunna ge våra läsare mer och jag vill att Södran i de fall den inte redan är, ska bli husorgan i vårt spridningsområde.

Carl-Johan Bergman – som ihop med bland andra Cecilia Ekebjär, tidigare kulturchef på Mittmedia – har varit en av dem som lett rekryteringarna, har stark tro på hur de fyra nu tar sig an uppgiften.

– Jag har ju själv varit chefredaktör i Dalarnas Tidningar och känner de fyra nya chefredaktörerna som ytterst skickliga journalister och publicister. Jag hyser stort förtroende för deras yrkeskunnande och har stora förväntningar på hur de tillsammans med sina redaktioner ska fortsätta göra lokal-lokal journalistik som engagerar och sätter avtryck i lokalsamhället, säger han.

Jag har stora förväntningar på hur de tillsammans med sina redaktioner ska fortsätta göra lokal-lokal journalistik som engagerar och sätter avtryck i lokalsamhället

Att fler titlar skulle bli mer lokala, var en tanke som Bonnier News tidigt lanserade när de köpte Mittmedia förra året.

Hur känns det att lansera och leda en så stor omorganisation?

– Eftersom allt syftar till att trygga lokaljournalistiken och skapa hållbara förutsättningar för den i en tid när den kanske aldrig varit så viktig som nu ... ja, det är en ära att få göra det eftersom våra journalister och redaktioner så tydligt behövs, säger Bergman.

Vad har du för förhoppningar när fler titlar blir mer lokala, både vad gäller chefredaktör men även med mer reporterkrafter?

– Våra chefredaktörer ska arbeta såväl operativt som strategiskt, jag tror att det är en förutsättning för att våra produkter, exempelvis papperstidningen, ska få sin egen touch utifrån vad läsarna önskar sig. I och med att vi tillsätter ytterligare reportertjänster ute i länet kommer vi att göra mer lokaljournalistik, det hoppas jag att både nuvarande och presumtiva läsare kommer att uppmärksamma.

Vad gäller Falu-Kuriren så kommer den att fortsätta ledas av Helena Nyman, som även är ansvarig utgivare för dt.se. Även läsarna i Falun kan förvänta sig mer lokala reportage och nyheter och sajten dt.se kommer fortsatt att innehålla nyheter från hela länet – troligen ännu mer lokala sådana.