Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De hyllar Dio

I morgon kan alla fans av Dio och Black Sabbath se fram emot en högtidsstund när tributebandet The Southern cross spelar på Bolanche. Förutom sångaren Patrik Johansson från Borlänge så är forne Black Sabbath-medlemmen Geoff Nicholls och Rowan Robertson från Dios band med.

The Southern cross har just avslutat en turné i Norge och har tre spelningar i Sverige framför sig. Den första i Borlänge i morgon.

– Det har gått bra, vi gjorde fem gig på fem dagar. Att stå på scen med en levande legend var fantastiskt. Han kom ju med i Sabbath när Ozzy slutade -79, men han fick ju stå bakom scenen och spela. Sanningen är att han och Iommi skrev de flesta låtarna på Heaven & hell, men det står ingenstans. Sedan fick han stå med som låtskrivare, som på Headless cross och Seventh star, säger Patrik Johansson.

Nicholls blev långlivad i Black Sabbath och stannade i bandet i 25 år. Rowan Robertson började spela med Dio som sjuttonåring.

Projektet The Southern cross startades av två norrmän och det är tredje året de spelar. Först värvades Rowan Robertson, sedan Patrik Johansson.

– De behövde någon som kunde låta någorlunda som Dio och kontaktade mig, däger han.

Hur har du och Geoff Nicholls kommit överens?

– Helt fantastiskt. Han är som ett levande uppslagsverk och bjuder på fantastiska historier. Det är en ära att få stå på samma scen.

Geoff spelar numera med Tony Martin, som sjungit i Black Sabbath i två omgångar.

– Han är fortfarande bästa kompis med Tony Iommi också. Det här kan leda till mycket känner jag.

De första två åren hade The Southern cross bara Dio-låtar på repertoaren, en nu är det nästan lika mycket Black Sabbath.

– Det blir även material från Tony Martin-eran. Då var ju Geoff fullvärdig medlem. Rainbowlåtarna har vi faktiskt stekt, men vi funderar på att köra någon i Borlänge och ta med en hemlig gäst.

Egentligen tycker Patrik Johansson att hela tributegrejen är lite fånig, men att det är lite annorlunda när de har en Diomedlem och en Sabbathmedlem i bandet.

– Det blir lite mer på riktigt. Det värsta är att vi har så mycket låtar så vi får spela så länge.