Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De hoppas på prisregn

Resan har inte varit lätt för företaget What´s Happening Södra Dalarna UF.
– Vi har haft mycket krångel och flera motgångar, berättar Amos Nascimento.
Den 1 april är de med och tävlar om sammanlagt fem olika utmärkelser i Dalamästerskapen.

What´s Happening Södra Dalarna har redan kammat hem titeln som Borlänges bästa UF. Men inte nöjer de sig med det. Den 1 april hoppas de bli utsedda till Dalarnas bästa UF i Dalamästerskapen i Falun.

– Det känns bra att bli tagen på allvar, säger Erika Hedström, vd och kommunikatör.

Företaget utvecklar en app som samlar och visar evenemang i södra Dalarna. Men att få till en app har inte varit lätt.

– Vi hade stora problem med att hitta en apputvecklare, vi försökte på alla möjliga sätt, förklarar Warda Yusuf, marknadsföringsansvarig och personalchef på företaget.

En webbsida som utvecklar appar erbjöd sig att göra appen åt dem - för 18 000 kronor i timmen.

– De kan omöjligt ha menat allvar. Det kändes som att de bara ville bli av med oss, säger Sara Al Traboulsi, sekreterare och administratör.

Företagarna gav dock inte upp. När uppdraget visade sig vara för svårt för eleverna på teknikprogrammet erbjöd sig Patrik Grip Jansson, lärare på Soltorgsgymnasiet, att utveckla appen.

– Det jobbiga med att driva ett företag är allt pappersarbete, säger Amos.

– Men vi tycker det är jätteroligt att driva ett företag. Det skiljer sig mycket från skolan som annars är väldigt teoretisk, menar Amos.

Idag samlar appen evenemang i sammanlagt nio kommuner.

– Om efterfrågan blir stor vill vi expandera till hela Dalarna, säger Warda.

När man driver ett UF-företag måste man avveckla företaget efter en bestämd tid. Men ungdomarna på Hagagymnasiet vill gärna ta upp företaget igen. Deras bästa råd till andra företagare är att vara tydlig i kommunikationen.

– Det bästa är att prata, för det är så lätt att bli missförstådd i mejl, tycker Erika.

De har redan vunnit pris

Emma Söderström och Johanna Nässlander på Helixgymnasiet startade sitt företag Body Buddies UF för att de ville ha mer kunskap om hur det är att driva ett eget företag. "Vår affärsidé med hudvårdsprodukter var väldigt spontan, men det har inte varit negativt", säger Emma. Body Buddies UF har vunnit 3000 kronor för bästa logga. "Ingen av oss vågade ringa och ta kontakt med främmande människor innan vi startade Body Buddies men nu är det en del vardagen", berättar Johanna stolt.

Yngre elever har företag

Ett lite annorlunda UF är Majour music som drivs utav tre lite yngre elever. Unni Enlund Mathisen går första året på Soltorgsgymnasiet och hennes medarbetare Oskar Sunnanhagen och Julia Bengtson går båda i nionde klass på Forssaklackskolan. De har alla ett brinnande intresse för musik och startade därför ett UF tillsammans för att dela med sig till andra av sin spelglädje. Deras affärsidé är att sälja musikupplevelser i form av livemusik.

"Vi spelar all typ av musik tillsammans och kan spela den musik som kunden vill ha till sitt event. Vi har redan haft ett par spelningar och har också ett par inplanerade i framtiden", berättar Unni Enlund Mathisen.

120 läppbalsam har sålts

LipLop UF startades av fyra tjejer från Soltorgsgymnasiet. Med hjälp av bivax och olja från närliggande gårdar producerar de ett läppbalsam som är både ekologiskt och närproducerat. Alla steg i produktionen sköts lokalt och försäljningen går som smort, något tjejerna är stolta över. "Vi har sålt runt 120 läppbalsam, det är vi jättenöjda med", säger företagets VD Emma Andersson. På bilden syns Emma Hedin och Emma Andersson, saknas gör Amanda Isaksson och Hanna Askfors. 

Tävlar om fyra priser

Covercord UF drivs av Cecilia Sjöström, Erica Lindqvist och Denice Andersson på Hagagymnasiet som idag tävlar om hela fyra utmärkelser i Dalamästerskapen. De tillverkar T-shirts med kanaler som håller hörlurssladden på plats. Tröjan är tänkt att användas vid träning, men går även att använda vid andra tillfällen. "Så fort man vill hålla hörlurssladden på plats så kan man använda vår T-shirt", säger företagarna. Det finns både herr- och dammodeller i flera olika färger att beställa.

Glas på hög nivå

Bicchiere Glasgåvan UF Består av Evelin Oinonen, Elin Säterdahl, Linnéa Dahlqvist och Sofia Johnsson på Hagagymnasiet. De säljer höga vinglas till den som vill ha något extra. "Med våra glas kan man dricka på en hög nivå", säger Evelin Oinonen, och skrattar. Det går att beställa eget tryck på vinglasen, till exempel dalahästar. "Vi erbjuder en lyxig känsla för både vardag och fest", berättar företagarna. Idag tävlar de om titlarna Bästa monter och Bästa säljare på Dalamästerskapen.

Skänker vinsten

Karin Holmlund, Arturo Tipula Haneco och Kristoffer Gillberg på Hagagymnasiet driver tillsammans företaget Handmade Jewels UF. Företaget gör handgjorda armband av tenn och pärlor. Vinsten går till Barncancerfonden. "Min syster gick bort i cancer för några år sedan. Därför vill vi skänka vinsten till just Barncancerfonden. Vi vill stödja andra som går igenom samma sak", berättar Karin Holmlund. I dag tävlar de på Dalamästerskapet i Falun om titeln Årets hantverk.