Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De hoppas kunna försörja sig på att göra appar

När Apple förra helgen släppte sin Iphone 5 i USA, England och Japan såldes mer än fem miljoner av den nya modellen.
Lanseringen föregås alltid av intensiv marknadsföring och Sverige är inget undantag.
Här börjar telefonen att säljas i dag och först att få den nya mobilen var Borlängebon Jonas Erickson. 30.

Han vann en tävling hos en telefonoperatör och det var en representant från företaget som överlämnade telefonen, en minut efter midnatt.

– Visst är det smart marknadsföring och skickligt att de varje gång kan skapa en sådan här hype kring lanseringen, men jag är bara glad att få vara först för jag behöver verkligen mobilen, säger Jonas.

Det var kanske också därför som valet föll just på honom när vinnaren utsågs. Ett krav var att man skulle motivera varför man ville bli först med Iphone 5 i Sverige.

– I somras pluggade jag programmering hur man gör appar till Iphone och då gjorde jag en veckokalender, en svensk app. Jag har jobbat på den i ett halvt år och så fort jag får mobilen kan jag testa den. Så det är väldigt bra att jag får den snabbt, vilket betyder att jag kan göra klar appen och släppa den tills resten av Sverige har fått sina telefoner, säger han.

Jonas Erickson och hans sambo Cecilia Heikkilä, båda från Borlänge, har bott ett år i Vancouver. Där studerade Jonas på distans på Linköpings universitet samtidigt som han frilansade som 3D-grafiker.

Cecilia Heikkelä, som är illustratör, tog också uppdrag som frilansare under vistelsen i Kanada.

– Vi hade både svenska och kanadensiska kunder, mest svenska, säger Jonas.

I dag är han och Cecilia tillbaka i Sverige. De är båda fast anställda på Ikeakatalogen i Älmhult. Han som så kallad 3D-artist – han gör fotorealistiska rumsbilder till katalogen i datorn – hon som retuschör och grafisk artist.

Jonas Erickson har ett registrerat appbolag hos Apple – pixelgraphichs – och han har släppt några appar tidigare.

– Ja, bland annat en väldigt enkel app, som syns på hemskärmen, för att man ska veta vilket veckonummer det är och en app som hjälper folk som tränar, med hopprep till exempel, och som räknar hur många hopp man gör i minuten, så att man kan hålla ett visst tempo, säger han.

Tillsammans med Cecilia Heikkilä har han dessutom gjort några bakgrundsappar och en ABC-app för barn.

Ännu så länge är det bara i Iphone som man finna deras appar.

– Om det här växer, så att vi kan livnära oss på att göra appar, så är det självklart att vi vill finnas i Androids och Windows telefoner också, säger Jonas

Är det svårt att anpassa apparna till deras system?

– Ja, det är ganska mycket som måste göras om, det är ett helt annat språk, om man vill att det ska fungera bra. Det finns gemensamma plattformar, men det blir inte riktigt hundra, säger han.

Fick du telefonen gratis?

– Nej, tyvärr inte. Apple förbjuder att man lottar ut deras produkter som vinster i tävlingar, så det enda jag vann är att jag fick gå före i kön, säger han.