Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De har lyckats med sina smarta idéer - Nu väntar nya pristävlingar

De får pris för smarta idéer och företagsamhet i Dalarna.
SKAPAS utvecklingspris i länet går till Stefan Lysén som arbetar för renare inomhusluft.
"Framtidens innovatör" är redan uppmärksammade UF-företaget Timberstore UF.

Pristagarna dyker upp i den pampiga miljön i landshövdingens tjänstebostad. En trappa upp hälsar landshövding Ylva Thörn välkommen. Hon delar ut diplom och rosor till de framgångsrika företagarna.

– Det förpliktar att det här priset har koppling till Nobel. Större priser väntar, skickar hon med alla fyra.

Varje län utser pristagare, innovatörer som står för nyskapande och kreativitet.

Stefan Lysén i Falun får utvecklingspriset i Dalarna. Hans produkt luvian (luften vi andas) är ett system för renare luft och en jämn inomhustemperatur året om. Företaget heter LKE Teknik AB.

I sex år har Stefan Lysén grunnat, utrett och arbetat för förbättringar, vid sidan av heltidsjobbet som besiktningsman av ventilationsanläggningar. Det var så han upptäckte brister och möjligheter.

Mitt i natten kan idéerna komma, berättar Stefan Lysén. Nu är tillverkning igång i Falun och framtiden ser ljus ut, säger han med diplomet i händerna.

– Det känns jättebra att få pris, en bekräftelse när man har lagt ner mycket jobb.

Bakom Timberstore UF står Christian Thors, Erik Persson, Mockfjärd, och Fredrik Leck från Malung. De går sista gymnasieåret på Älvdalens utbildningscentrum. Under skoltiden fick de uppgiften att byta band/kedjor på skogsmaskiners hjul, för att få fäste i terrängen. Men bytet var krångligt och ett jobb för två personer. Deras uppfinning, ett monteringsverktyg, underlättar. Den gör också att hjulband verkligen blir bytta och inte skadar naturen.

Priserna har regnat in för UF-företaget, både i länet och i landet.

– Man undrar ju varför ingen kommit på det här tidigare, säger Fredrik Leck och ringar in vad som kännetecknar en riktigt bra uppfinning.

De två utmärkelserna i Dalarna innebär 15 000 kronor vardera.

Men pristävlingen fortsätter. Varje länsvinnare går vidare till en rikstäckande uttagning. Då varierar prissumman från en halv miljon kronor till 25.000.

De nationella vinnarna blir hyllade under en stor innovationsgala i Stockholm 10 november.

Almi Företagspartner leder juryarbetet och utser vinnare i varje län.

Stiftelsen SKAPA bildades 1985 till minne av Alfred Nobel. Den drivs av Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA och Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond.

Läs mer:

Framgångsrikt UF-företag

Ungdomar rationaliserar skogsbruket

Mer om Stiftelsen SKAPA och priserna