Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De har ett fint jobb – som få vill ha

Att vara politiker innebär att en rad beslut ska tas varje år som påverkar medborgarna. Det är lätt när det handlar om en utökning, men i Vansbro har det mest handlat om besparingar de senaste åren.
– Jag trodde inte det var sant, när folk slutade att heja på mig för att jag varit med och beslutat om att lägga ner en skola, säger Gunnel Gustavsson, Vänsterpartiet.

Att vara fritidspolitiker i en kommun är ett av de finaste och viktigaste uppdragen man kan få. Men tvärtemot den gängse bilden är det dåligt betalt och uppskattningen är i många fall minimal eller obefintlig. Likväl är det några som varje år ställer upp för sina ideal och det de tror på och hoppas att de ska kunna vara med och skapa ett samhälle som blivit lite bättre under den mandatperiod de suttit i exempelvis kommunfullmäktige.

Vid kommunfullmäktige i Vansbro finns det 31 ordinarie ledamöter och förutom dessa tillkommer det ett 20-tal ersättare. Dessa har valts av medborgarna i Vansbro kommun, för att representera dem i olika frågor.

Sammantaget finns det sju olika partier representerade i kommunfullmäktige, som sammanträder åtta gånger om året. Där fattas alla beslut av större vikt, vissa frågor avgörs i kommunstyrelsen. Sammanträdena är öppna för allmänheten och de hålls som regel i Pelarsalen som ligger i källaren på Medborgarhuset.

Frågan är naturligtvis vilka det är som väljer att bli politiker och varför de gör det, ett ofta väldigt otacksamt uppdrag.

Vägarna in i politiken skiljer sig lite åt mellan de politiker som tidningen har pratat med.

Gunnel Gustafsson växte upp i ett väldigt politiskt medvetet hem, men ingen var politiskt aktiv. Inte förrän hon bestämde sig för att vara med och försöka påverka.

– Jag insåg att gnället vid middagsbordet inte gav något, det gällde att själv vara med och påverka, att jag sedan valde Vänsterpartiet har nog med att göra att jag tycker de prioriterar de frågor som för mig är viktigast, mänskligt värde exempelvis.

Stina Munters, centerpartiet, och André Ihlar, Kristdemokraterna, hade inte funderat så mycket på att engagera sig politiskt, men när de fick frågan kändes det helt naturligt att börja verka inom politiken.

Annika Nordin, var tidigare engagerad i Miljöpartiet, men hoppade över till Kommunpartiet senare.

– Jag var intresserad av samhällsfrågor redan som barn och upplever det som att jag fortfarande lär mig mycket om samhället, säger Annika Nordin.

Nils-Erik Edlund kommer från en familj som varit engagerade i generationer och för honom började det politiska livet den dagen han klev av jobbet inom polisen och blev pensionär.

– För mig är det helt naturligt att vara socialdemokrat, jag tog själv kontakt när jag kände att jag fick mera tid.

Även om de som politiker får massiv kritik av allmänheten ibland, så är de överens om att det positiva med att ha ett politiskt uppdrag överväger.

– Man lär sig att kompromissa, det går inte att stånga sig blodig i varenda fråga som inte riktigt går ens väg, det kommer tillfällen när det är ett beslut mer i min riktning, poängterar Stina Munters.

Gunnel Gustafsson tror att många gånger är kritiken befogad, men det handlar egentligen mest om att politikerna misslyckats att föra ut sitt budskap och förklara vad det egentligen handlar om.

– Jag tror att om vi hade större öppenhet kring olika frågor skulle kommuninnevånarna förstå bättre vad det handlar om och vad som ligger bakom ett beslut. funderar Gunnel Gustafsson.

En fråga som politikerna i Vansbro ställer sig är hur de ska få fler att engagera sig i dessa frågor.

– Min uppfattning är att vore fler aktiva, så skulle det också bli tydligare att politiker måste se till helheten och kan inte bara väga in enskildas intressen, säger André Ihlar.

Han tror att många i samhället glömmer bort att de som politiker är vem som helst i samhället. En politiker är det lovligt att spy sin galla över om man är missnöjd.

– Det är definitivt inte okej med kränkande påhopp och det känns väldigt märkligt när folk slutar heja på en för att man är politiker, då har det gått väl långt, säger Gunnel Gustafsson.