Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De har ändå segrat

Annons

Det hjälpte inte att celebriteter som Madonna, Paul McCartney, Patti Smith och Yoko Ono och många andra både inom och utom Ryssland slutit upp bakom performancebandet Pussy Riot. I går förklarades de tre kvinnliga aktivisterna ändå skyldiga till huliganism. Ingen hade väntat något annat. Ryska domstolar brukar inte låta sig påverkas av externa protester. Kvinnorna, som suttit fängslade sedan mars i är, riskerar nu tre års fängelse för sin anti-Putin-show i Frälsarkatedralen i Moskva.

I TV-intervjuer har Putin med troskyldig blick förklarat att han hoppas att domen mot trion blir mild. Genom att ge sken av att domstolen är oavhängig den politiska makten tvår han sina händer likt en Pontius Pilatus. Men hela rättsprocessen är från början till slut ett verk av den garvade före detta KGB-mannen Vladimir Putin. Här stöder han sig på en tradition av fejkade anklagelser mot politiska motståndare som går tillbaka ändå till Lenins och Stalins tid.

Denna gång var utgångsläget från Putins perspektiv närmast idealiskt. Även om ryssarna inte är ett överdrivet religiöst folk hålls de heliga platserna mycket högt. Hädelse faller inte i god jord. Därför såg han det som opinionsmässigt riskfritt att statuera ett exempel. Målgruppen är förstås den unga generation som genom sin kamp för demokrati och mänskliga rättigheter via främst sociala medier blivit ett allt större irritationsmoment för regimen.

Men där bedrog han sig. I själva verket har Pussy Riot-fallet fäst omvärldens blickar på Putins inskränkningar i yttrande- och mötesfriheten sedan valet förra året. Det var dessa åtgärder som gruppen protesterade mot. Ty trion, som inte ens gett ut en skiva, är mer att anse som politiska aktivister än musiker. Även om långa fängelsestraff innebär stora personliga uppoffringar för de tre kvinnorna, av vilka två är småbarnsmammor, har de ändå segrat.

De är nu hjältinnor för en hel värld. Putin och hans förtrogna kommer att få det hetare om öronen än någonsin. Förhoppningsvis leder protesterna till det gamla kommunistgardets definitiva abdikation från makten. Först när det lämnat scenen kan det nya demokratiska Ryssland börja byggas på allvar.