Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De håller liv i fjällbyn

/
  • Från vänster Gun-Britt Svensson, Per Nyman och Inga-Lill Johansson vid Årets Kooperativ Dalen i Sörsjön bjöd på hembakad firartårta.
  • Per Östmo och Tore Nygårds slet sig från de spännande TV-sändningarna och firade Årets kooperativ med kaffe och tårta.

Dalen i Sörsjön blev Årets Kooperativ i Sverige förra året. I helgen firades detta med att kooperativet bjöd på kaffe och hembakad tårta.
– Det var jättekul att vi blev årets kooperativ och vi ville dela med oss av den glädjen, säger verksamhetsledaren Gun-Britt Svensson.

Annons

Med närmare 20 graders kyla och en TV-dag späckad med spännande tävlingar i skidor, skidskytte och alpint om vartannat så blev det ingen rusning till bjudningen och firandet.

– Det är inte lätt att konkurrera med sport i TV som nästan alla här i byn är intresserade av, konstaterade ledningen för firandet i kooperativet.

Men något tiotal gäster kunde i alla fall räknas in och eldsjälarna i kooperativet såg även till att hämta några av byns pensionärer, som kunde ha svårt att själva ta sig dit i kylan.

Gun-Britt Svensson, Inga-Lill Johansson och Per Nyman från kooperativet fanns på plats i Dalen för att servera kaffe och firartårta.

Kooperativet Dalen håller liv i en rad olika verksamheter i byn, och är en inte oansenlig arbetsgivare i den lilla byn med knappt 100-talet bofasta.

Dalen sköter hemtjänsten i trakten åt för närvarande fem pensionärer i Sörsjön och två i Lövnäs i grannkommunen Älvdalen.

I förskola/fritids har man sju barn, ytterligare ett som tillkommer denna månad och en barnfamilj från Belgien planerar att flytta till Nornäs och ha sitt barn i kooperativets "dagis".

Dalen driver också servering och restaurang under delar av året då det är turistsäsong, dels under sommaren och dels under skotersäsongen.

– Under jul och nyår har vi haft serveringen öppen och även arrangerat två välbesökta pubkvällar. Under fortsättningen av skotersäsongen ska vi ha öppet kring veckosluten, torsdag-söndag fram till påsk. Sedan blir det full fart till sommaren igen, berättar de.

Förutom de nämnda verksamheterna arbetar kooperativet även med hushållsnära tjänster, som kan vara städning, fönsterputsning, snöskottning och röjning.

Kooperativet sysselsätter för närvarande åtta personer och under sommarsäsongen har man cirka tolv anställda.

Hela tiden söker man efter nya möjligheter att utveckla sin verksamhet.

– En idé som vi nu håller på och undersöker är att kunna starta trygghets- och avlastningsboende med tre platser i en lägenhet i byn, säger Gun-Britt Svensson.

Mer läsning

Annons