Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De gör vackra saker av kastade föremål

Kastade kläder och prylar är rena äventyret för Petra Borén och Malin Bladh. De hittar sina "råvaror" i garderober och loppisar och skräddar om dem till helt nya produkter.
– Det som är skräp för någon är värdefullt för en annan, konstaterar de.

Tjejerna har nyligen startat näthandelsföretaget "Beautiful Garbage" (vackert skräp) där de marknadsför sina nygamla produkter.

"Beautiful Garbage" blir en av nyheterna som presenteras vid den modegala som kommer att arrangeras i Frosts Knivfabriks gamla lokaler fredagen 26 november.

– Vi älskar charmen hos återvunnet material, kläder, inredning och möbler. Man brukar ju tröttna på grejer, men nyckelplagg ska man aldrig slänga.

17 slipsar blev en klänning med attityd. En gammal tweedkavaj blev en ny väst. En packe böcker blev ett fantasifyllt sängbord, Skjortor och blusar blir klänningar och så vidare.

Det är bara fantasin som begränsar, konstaterar de.

– Varje sak som vi gör är unik.

Petra och Malin har känt varandra sedan gymnasietiden, de läste mode- och design på Carlforska gymnasiet i Västerås 2003.

– Jag gjorde ett projektarbete i trean med återvunnet material, det var då jag snappade upp uttrycket "beautiful garbage", berättar Malin.

Nu pluggar båda på folkhögskola i Leksand, Malin läser kreativt entreprenörskap och Petra design. De har alldeles nyss lagt upp hemsidan och ser fram emot att få visa upp sina kreationer för levande publik.

– Det ska bli fantastiskt kul att vara med. Vi ska både visa kläderna själva och ha modeller som går för oss.

Ett antal butiker och salonger i Mora har gått samman för att ordna galan, som är den första i sitt slag.

Överskottet kommer att gå oavkortat till diakonin i Mora, enligt Marit Olmats i arrangörsstaben.

– Det känns kul att vi i "fåfängebranschen" får vara med och göra något nyttigt, säger Marit Olmats.

Förutom välkomstmingel, dryck, visning av frisyrer och mode bjuds närodlad plockmat. Konferencier blir Johan Eriksson och på scenen blir det bandet Pipkin och diskjockey.