Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De gör priserna till galan

Det är en vecka kvar till Dalecarlia Music Awards – men vad får de som vinner? DT tog ett snack med de två konstnärerna som har gjort priserna.

Borlängekonstnären Anders Björnhage fick uppdraget att designa och tillverka själva priserna till Dalecarlia Music Awards. Efter att ha ratat flera idéer så fastnade han för att göra en tavla.

– Många priser är ju statyetter, det är kul med en grej som man kan hänga på väggen, säger han.

– Det blev en stjärnhimmel, jag tänkte på kommande stjärnor. Och så ville vi få in Dalarna på något vis. Kurbits kändes inte bra, så det blev en "dalakula", det är ju en klassiker. Och så guldskivan nere i hörnet. Varje exemplar är handmålat.

Han och Sanna Seppänen, som bor i Siljansnäs, lärde känna varandra i somras och hon blev också involverad i designen av priset. Hennes del är en liten shure-mikrofon, i ett lite råare uttryck jämfört med Björnhagers strama stil.

– Den är gjord i stengods som är förgylld med bladguld, säger Seppänen.

Hon har bott i Dalarna i fem år och drev tidigare ett galleri i Mariestad. Nu kommer hon att fokusera mer på sitt eget konstnärskap och flyttar inom kort sin ateljé till Tällberg, där hon också kommer att ställa ut sina verk.

Sanna Seppänen har gjort skulpturer tidigare, men just den här tekniken är ny för henne.

– Jag lärde mig tekniken med slagmetall av en väninna.

Båda två är musikintresserade. Björnhager har sällan tyst i sin ateljé.

– Jag är inte uppväxt med musik, men i tonåren blev det en stor del av livet. Jag skulle aldrig kunna vara utan, jag åker hellre på en bra konsert än en bra konstutställning.

För Sanna Seppänens del så blir det en hel del finsk musik.

– Jag har tangon i blodet, jag brukar ha finska musikaftnar på fredagarna.