Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De gör om Ikeas möbler

En grundstomme i det svenska folkhemmet, ett multinationellt möbelföretag och en välkänd stil. Ikea finns världen över. Det visade sig ännu en gång somras när ett Ikea-fan från Malaysia gjorde sig ett namn i media. Hon tyckte om möblerna så pass att hon startade en hemsida dedikerad företaget. Men sidan uppmanade inte bara folk att köpa möblerna, utan också att göra om dem och kvinnan var nära att bli stämd.

Annons

Kvinnan bakom sajten "Ikea-hackers" är Mei Mei Yap från Malaysia. Många känner henne som Jules, eftersom det är namnet hon använder sig av på hemsidan som hon startade 2006.

"Det var i maj 2006 som jag sökte på "Ikea-hacks" och såg att det fanns så många fantastiska idéer på internet. Hur bra vore det inte om man kunde hitta dem alla på ett och samma ställe, tänkte jag. Det tog mig ett par sömnlösa nätter, men jag är glad att jag gjorde det, skriver Mei Mei Yap på sin hemsida.

Folk började skicka in bilder på sina modifierade Ikea-möbler och hemsidan växte. Men i mars fick hon ett mejl från Ikea där de skrev att sajtens namn "skapade förvirring" och att de skulle ta till rättsliga åtgärder om hon inte tog bort annonseringen.

Mei Mei Yap blev förstörd och uppgiven efter att ha mottagit brevet och svarade sajten till och med hade lockat besökare att köpa mer möbler från möbeljätten. Hon svarade att sidan var fristående och att hon använde sig av annonseringen från möbelföretag för att överleva då hon drev hemsidan på heltid.

– Jag förvände mig inte ett tackkort, men det kändes som att jag hade fått en smäll av den person jag älskade och gjorde mitt bästa för. Jag önskar att Ikea kunde se det från min sida och förstå att sajten har genererat massor av publicitet och "goodwill" för deras varumärke, vilket de inte har betalat en cent för, sa Mei Mei till The Wall street journal i juni.

Tillslut gick Ikea med på att låta Mei Mei Yap behålla domänen, men bad henne ta bort annonserna och fortsätta som en ren fanbaserad blogg utan kommersiella element. Det gick hon med på eftersom "hon inte hade djupa fickor nog att fightas med ett stort företag i rätten".

När Mei Mei Yap gick ut med informationen på bloggen gav sajtens läsare stor respons. Detta ledde till att Ikea tänkte om och i stället bjöd in Ikea-fanet att träffa dem och göra studiebesök på butiker i Sverige och Holland. Mei Mei Yap spred den glada nyheten till sajtens läsare och åkte sedan iväg på sin drömresa.

I dag har parterna kommit överrens och sajten rullar sidan på precis som innan. Här är några av sidans "hacks".

Annons