Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De gör alternativ rödfärg

Namnet Falu Rödfärg är lagligt skyddat och får endast användas på färg med pigment från Falu gruva. Först var Stora Ensos beslut att bara låta Falu rödfärg och Rötmotaverken tillverka rödfärg tufft för kommunens andra stora rödfärgskokare, Göranssons i Sundborn.

- 2005 inleddes kampen om varumärket. Förr var vi fem som var auktoriserade. Större kunder gillade inte Stora Ensos upplägg, minns Mikael Göransson, rödfärgsfabrikör i andra generationen.

Räddningen kom med ett annat varumärkesskyddat pigment från landets andra koppargruva, Storgruvan i Kopparberg. Detta gruvafall har Mikael Hildor gett sig på och gör ett nytt färgpigment på.

Mikael Göransson trodde på detta:

- Det är ju olika malmkroppar men ändå ganska lika, konstaterar Göransson.

Men det finns en viktig skillnad hävdar Mikael Hildor.

- Väljer man rödfärgen Kopparberg pigment eller Göranssons rödfärg så har man gjort ett aktivt miljöval. Genom att använda vår färg som görs med det vi kallar kopparbergsmetoden så bidrar man till sanering av gruvavfall och får den energi- och miljömässigt bästa rödfärgen säger Mikael Hildor som har gett Göransson ensamrätt på rödfärgspigmentet.

- Både Falu rödfärg och vår rödfärg är äkta svenska produkter, men vår är miljövänligare.

Mikael Hildor hävdar att kopparbergspigmentet har den äldsta anorna av de två rödfärgspigmenten.

- Fast den absolut äldsta rödfärgen bör vara den Dylta Bruk importerade kunnande till från Heidelberg 180 år före Falun. Kopparberg sökte sitt första tillstånd till rödfärgningsverk 1764 och samma år beslutade stora om sitt rödfärgsverk.

Tillverkningen startade inte förrän 1783 i Kopparberg, Falun kom igång 1770. Produktionstekniskt är det Närke och inte Falun som fick de första rödfärgsprivilegierna, påstår Mikael Hildor som tillägger:

- Och skälet till att vi gett Göransson licensen är att de är det äldsta och bästa rödfärgskokeriet i Dalarna med gedigna kunskaper om rödfärg.

Mikael Göransson gillar sitt nya kopparbergspigment:

- Först var det naturligtvis inte roligt att inte kunna använda Falupigmentet. Det var ju ett sätt att ta bort oss från marknaden. Om jag varit Stora skulle jag ha valt en annan väg. Nu fick vi gå en egen väg.