Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De glömmer aldrig chocksegern mot Leksand

På tisdag möter Mora IK "arvfienden" Leksands IF i FM Mattsson arena. Det blir nästan på dagen 50 år efter det oförglömliga derbyt på den konstfrysta uterinken i Smidjegrav, då Mora chockade alla genom att vinna med 5-0.

Hans Böhlmark är en av Moraspelarna som var med. Han samlade ihop det "gamla" gänget för en lunchträff i FM Mattsson Arena.

Det blev en hel del "surr" och massor av gamla minnen förstås.

– Leksingarna trodde det var klart innan match. Deras supportrar hade kulram med sig för att kunna hålla reda på Moras baklängesmål. Men den kulramen blev oanvänd, myser Lennart Cans.

Resultatet var sensationellt och tidningsklipp visar intresset kring Moras första seger mot Leksand på nio år. "Mora-Bragden" skrev Expressens sportkrönikör Luck Carlsten.

Mora hade börjat Allsvenskan uselt, 4-13 mot Skellefteå, 3-5 mot Gävle Godtemplare, 0-12 mot Alfredshem (sedermera Modo).

Med noll poäng och målskillnaden 7-30 var det inte många som hoppades på hemmaseger mot Leksand med "världens bäste center" Dubbel-Nisse Nilsson som härförare.

Tidningarna hade inte varit nådiga mot Mora. Målvakterna Torsten Bössfall och Jan-Erik Johansson hade utnämnts till "såll".

Hans Böhlmarks skolkompisar använde höga tvåsiffriga tal när de nämnde hur stor Leksandssegern skulle bli.

2 707 personer trotsade duggregnet i den kulna novemberkvällen och betalade fem kronor i inträde. Regnet gjorde isen tungåkt.

Leksands snabbskrinnare kom inte till sin rätt. Dessutom började Moras taktik med hård checking över hela banan och "överrock" i form av Evert Tysk på Dubbel-Nisse att vinna framgång.

I 12:e minuten klippte Evert Tysk till direkt på tekning: 1-0 bakom "Pära" Carlström. Isen var så dålig att Leksand begärde omspolning i den första pausen, normalt bara skrapades banan mellan perioderna.

Omspolningen, utförd från en tunna på medar, tog 35 minuter, varvid Moraspelarna, Inte minst Mats "Tuppen" Lönn och Allan Färnström, som åkt på smällar, han vila upp sig.

Trots hård Leksandspress kunde Mora göra tre mål i andra perioden. Jan-Erik Johansson gjorde sitt livs match.

När "Tuppen" avslutade målskyttet med 5-0 trodde inte tidningsredaktionerna på rapporterna från Mora. "Dom måste ha vänt på siffrorna!"

Hur går det på tisdag då, Lennart Cans?

– Det ska vi nog inte tippa. Vi ska inte ge leksingarna tändvätska.