Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De ger upp drömmen om Hellmansö

Nu ger de två sista företagarna av åtta i Runnevent upp drömmen om att starta verksamhet på Hellmansö.
– Vi har blivit så motarbetade av kommunen, säger Lars Lilliemarck, Offroad Cooking.

I början av 2000-talet gick Falu kommun ut med en förfrågan om vad som var viktigt för Faluborna och Faluns utveckling. I svaren som kom in visade sig att en satsning på Runn och turismen som ett profilområde låg högt i prioritering. Kommunens näringslivskontor samlade intresserade småföretagare till projektet som skulle finansieras med EU-medel.

Lars Lilliemarck var en av flera som såg möjligheten att göra Runn och Hellmansö mer tillgänglig för kommuninvånare. Lilliemarck ville öppna ett fik på ön.

– 2004 skrev jag första brevet till stadsförvaltningen och det har ännu inte föranlett något svar, säger Lilliemarck.

Han har fortsatt att skicka brev riktade till berörda inom kommunen.

– Under hela den här tiden fram till nu har de inte svarat på ett enda brev. 2008 satte jag upp min kåta på en arrenderad tomt på ön, då hörde de av sig, men inte brevledes utan via telefon, och jag ju inte påvisa vad han sa när det inte finns på papper.

Det krångliga administrativa arbetet för att få del av EU-medlen gjorde att många valde att hoppa av.

Några småföretagare knöt sig samman och bildade i stället Runnevent och det gick så pass bra att Rederi AB Runn vågade köpa in en taxibåt.

I juni 2011 lämnade Lilliemarck in ett förslag till kommunen om att hans företag skulle sköta kommunens sysslor på ön, latrinrensning, gräsklippning skräpplockning och så vidare mot nyttjanderätten av husen för att kunna driva kaféverksamhet fem dagar i veckan på ön som gjorts till naturreservat för att gynna friluftslivet.

– Kommunen hävdade att fiket skulle kunna störa allmänheten, men vi vill ju öppna för allmänheten, säger Lilliemarck.

Så småningom fick kommunen till ett koncept till avtal för entreprenad på ön, ett avtal som Lilliemarck och Gunilla Nordlinder, Rederi Runn AB, omöjligen kan uppfylla.

Bland annat skulle nyttjanderätten upphöra vid kulturella evenemang som exempelvis föreställningen Hemsöborna som gavs i somras, samtidigt som Lilliemarcks företag Offroad Coocking skulle få betala 30 000 kronor per år för nyttjanderätten på ön och den tre månader långa säsongen.

– Så nu tackar vi för oss, vi kan inte vänta på att kommunen ska fatta ett vettigt beslut. De har valt att se problemen i stället för lösningar, säger Lars Lilliemarck och Gunilla Nordlinder.

Taxibåten Blinka 19 ligger nu till försäljning via Djurgårdsvarvet.