Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De gasar i lera tillsammans

Det är leran, farten och gemenskapen som lockar. Intresset för fyrhjulskörning i svår terräng växer – framför allt som lagsport. På lördag håller Säters Motorklubb sin första lagsporttävling med förare från hela landet.

Annons

Ett tiotal förare har samlats på Aspnäsbanan för att bygga klart inför lördagens tävling. Det grillas hamburgare i det disiga vädret, och ur munnen kommer det rök när man andas.

Hittills är elva lag anmälda till tävlingen, med fyra personer i varje lag.

– Deltagarna har själva satt ihop lagen. Det är blandade åldrar, från 18 till 60 år, berättar Pia Björklund som är "spindeln i nätet" för arrangemanget.

Banan är fem kilometer lång och går över skogsspår, myr och krossbana. Först kör förarna tre timmar i dagsljus – sedan tre timmar i mörker. Det gäller att ta sig runt så många varv som möjligt.

– Det är mycket svårare att köra i mörker eftersom man inte ser stubbar och hål. Det finns ingen belysning utan man får ha sin egen pannlampa, förklarar tävlingsledaren Michael Pettersson.

Han är en av tio i Säters Motorklubb som nyligen blev stolta innehavare av funktionärslicens B, vilket innebär att de själva får hålla i tävlingar.

– Innan var det bara sex i hela Sverige som hade det. Nu är vi sexton, säger Michael.

Nästa nivå, C, blir att få hålla SM.

Men det viktigaste är inte tävlingsmomentet, tycker föraren Tomas Björklund.

– Det här är ett sätt att umgås och målet är att alla ska ha roligt, säger han.

Det går inte att ta miste på förarnas körglädje. Pia Björklund, som i vanliga fall arbetar som kokerska på ett äldreboende, började åka för cirka tre år sedan.

När hon och maken Tomas Björklund behövde ett nytt fordon för att ta sig till jobbet blev det – efter inrådan från en kompis – en fyrhjuling.

– Det tyckte pensionärerna var fränt. Att jag kom till jobbet i en fyrhjuling, säger Pia.

Svårigheten för fyrhjulsförarna är att hitta platser där de kan köra lagligt.

Avestaleden på 12 kilometer är hittills den enda lagliga ATV-leden i Sverige. Samtidigt registreras det fler fyrhjulingar årligen än skotrar och motorcyklar.

– Skotrar har leder som är tusentals mil – vi har bara 12 kilometer. Man vill vara laglig men det är svårt, konstaterar Tomas Björklund.

Tävlingen äger rum på Aspnäsbanan på lördag den 10 november klockan 11-14 och 16.15-19.15.

Allmänheten är välkommen att titta och fika serveras på plats.