Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De flyttar parkour från Borlänge

I Mjälgaskolans gamla gymnastiksal är det full fart, men inte så länge till.
Ledarna i Borlänge Parkour vill satsa på sin egen träning och utveckling. Inom en snar framtid flyttar de till Falun.
– Jag flyttar med blandade känslor, säger Simon Wattberg som tränat parkourgruppen i två år.

Annons

Parkour är en utomhussport som går ut på att ta sig från punkt A till punkt B på ett så smidigt, snabbt och effektivt sätt som möjligt. Man tränar i olika miljöer och ser hinder som utmaningar. Parkour är en fransk förkortning och betyder konsten att röra sig.

– Parkourfilosofin är olika för alla, man har en egen stil. För mig är det mer en hobby där jag tränar allsidig träning och träffar människor, säger ledaren Simon Wattberg och fortsätter:

– I början var det givande att träna barnen, men när allt färre elever kom på träningarna var det inte så roligt att undervisa längre. När de dessutom inte visade intresse för att träna ute och använda allt de lärt sig inomhus tappade jag intresset.

I början, då gruppen skapades, tränade fyra personer parkour. Med tiden blev det mer och mer populärt och idag, två år senare, går det runt 30 i gruppen för barn mellan 11 och 14 år och tolv i gruppen som är från 14 år. Träningen erbjuds i dag av KFUM i Borlänge, men inom kort flyttar ledarna sin verksamhet till Gymnos i Falun. Flytten kommer att innebära en bättre utrustad och större sal samt bättre förmåner för tränarna.

I dag får tränarna betala 100 kronor i medlemsavgift för att få tillgång till salen och för att få undervisa barnen.

– Vi slutar för att vi inte tjänar på det, säger Jonathan Norberg.

– Till en början var det värt det, man hjälpte barnen om de behövde hjälp och tränade mycket själv, men nu hinner vi inte med någon individuell träning för att vi har så många barn att träna, säger Simon Wattberg.

– Vi tjänade inte tillräckligt för att fortsätta, vi vill hellre träna än träna andra, säger Volkan Babacan.

KFUM vill inte kommentera flytten förrän de haft ett möte med tränarna.

Det är ovisst om det i fortsättningen blir någon parkourträning i Borlänge.

– Många barn är ledsna för flytten, för att de inte kommer kunna följa med på grund av höjd åldersgräns och problem att fixa skjuts, säger Volkan som positiv till det nya träningsstället.

– Samlingsgolvet är helt fantastiskt, säger han.

– Salen i Falun är så mycket större. Där finns det fler redskap och grejer att använda och vi tränare får träna gratis, förklarar Jonathan Norberg.

En av dem som kommer att fortsätta sin träning i Falun är 16-årige Sebastian Sundström. Han har tränat parkour i 1,5 år och peppad inför flytten.

– Det känns spännande att byta lokal för allt är större och det känns roligare att träna när man har mer redskap och plats att träna på.

– Det känns tråkigt med nedläggningen i Borlänge men allt är större och bättre i Falun. Det enda jobbiga kommer vara bussarna, säger Sebastian.