Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De flesta vill välja själva

Annons

Frågan om vinster i välfärden splittrar Socialdemokraterna i Dalarna. I Borlänge och i Leksand kräver de lokala S-företrädarna vinstförbud. Efter långt velande föreslår Stefan Löfven att vinster inte ska förbjudas, men skärpta krav på redovisning. En intern strid har därför blossat upp inom Socialdemokraterna i Dalarna.

Ni Socialdemokrater i Dalarna är skyldiga väljarna ett besked – hur ska ni ha det? Ett vinstförbud skulle få förödande konsekvenser för elever och anställda på våra friskolor. Liksom för anställda och patienter på vårdcentraler och för våra äldre som bor på äldreboende, om de inte drivs i offentlig regi. De allra flesta föredrar nämligen att välja skola, vårdcentral och äldreboende på egen hand, och inte att politiker ska välja. Dessutom hotas jobben i flera välfärdsföretag, som ofta drivs av kvinnor.

Socialdemokraterna säger att man vill stoppa onödig resursförbrukning genom att låta politiker avgöra om det finns underlag i form av elever eller vårdtagare innan en ny verksamhet får tillstånd att börja. Dessutom vill man förändra lagen om valfrihet och skrota den fria etableringsrätten. Det betyder att politiker kommer att bestämma vad som ska inrättas och av vem och därmed inkräkta på människors valfrihet och möjlighet att välja vårdutövare och skola.

Ju rödare ett län är, desto svårare kommer det bli för varje person att välja bland äldreboenden, vårdcentraler och skolor. Om Socialdemokraterna bestämmer sig för att införa skärpta krav kan man undra varför inte liknande krav ska införas för verksamheter som drivs i offentlig regi?

Socialdemokraterna i Dalarna borde lära sig av hur det gått för Brunnsviks folkhögskola i Ludvika och för Dalademokraten. Där lägger man ner och/eller avskedar personal. Beklagligt i båda fallen. När Moderaterna utgår ifrån problemen i vanliga människors vardag och sätter kvalitén främst gör Stefan Löfven det motsatta.

Istället för att bygga sin välfärdspolitik på hur människors liv kan bli bättre tar han sin grund i vad hans medlemmar vill höra. En sak är dock säker. Striden om vinstförbudens vara eller icke vara kommer att hota valfriheten och jobben oavsett vad Socialdemokraterna beslutar sig för i slutändan.

Ulf Berg (M)

Ann-Britt Åsebol (M)

Carl-Oskar Bohlin (M)

är samtliga är riksdagsledamöter för Dalarnas län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel