Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"De flesta tror att leksakerna är okej"

Att skydda sina barn från vardagens kemikalier är en stor utmaning. Nyblivna mammorna Malin Källgården och Sandra Häggquist har precis tagit de första stegen.

Annons

På öppna förskolan på Familjecentralen Elsborg är det sång- och lekstund för 0-6 åringar. Fem månader gamla Olle och fyra månader gamla Vilgot kikar nyfiket på varandra.

– Sedan jag blev gravid har jag börjat läsa på om kemikalier och hur de påverkar barn. Bland annat om riskerna med ftalater, mjukgörare som finns i leksaker, berättar Malin Källgården, mamma till Olle.

Ftalater tros vara en källa till cancer och hormonstörningar, och efter den läsningen var det slut med plastleksaker. Nu tuggar Olle på en grön naturgummigroda i stället – garanterat giftfri.

– Nu köper jag delvis leksaker på nätet, där är det lättare att få tag i bra grejer, säger hon.

Att byta ut plastnappflaskor mot glasflaskor är ett annat tips hon har.

– De högsta halterna av kemikalier finns ju i barnrummet, säger Sandra Häggquist som är mamma till Vilgot. Hon arbetar som toxikolog.

– Plaster innehåller hormonstörande ämnen och det krävs så himla små mängder. Det är bättre att köpa leksaker från de stora leksakstillverkarna än från lågprisvaruhusen, de har bättre kontroller, säger hon.

Medvetenheten bland föräldrar är generellt sett låg anser Sandra Häggquist.

– De flesta tror att alla leksaker är okej, säger hon.