Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De fixar balen för studenterna

– Vi tycker att det vore kul med en stor gemensam bal för alla studenter, det är dags att skapa en ny tradition i Borlänge, säger Sherin Remazan och Yanal Albatroukh, båda sistaårselever på Soltorgsgymnasiet.

När det var dags att bestämma årets projektarbete var deras grundtanke att göra någon form av välgörenhetsinsats.

– Ja, någonting som skulle inbringa en del pengar som vi kunde skänka till hjälparbete. Först funderade vi på att ordna en modevisning, men sedan fick vi höra att många studenter var besvikna över att det inte finns en avslutningsbal liknande den som niorna har varje år och då började vi tänka om, säger Sherin och Yanal.

Det första de gjorde var att försöka ta reda på hur stort intresset kunde tänkas vara för en studentbal i Borlänge.

De lade de ut en fråga på Facebook och fick omgående cirka 200 positiva svar, och det blev avgörande. I dag har de kommit så långt i förberedelserna att både lokal är bokad och datum bestämt.

– Bland det första vi gjorde var att ta kontakt med de ansvariga på Galaxen och de har varit oerhört hjälpsamma. Vi får låna lokalerna gratis och det känns fantastiskt, säger de.

– Det är kul att kommunen ställer upp på det här viset, och bra, för jag tror att Borlänge behöver ha lite stora evenemang som får staden att sticka ut. Och egentligen är det ju lite konstigt att ingen har ordnat en studentbal tidigare, tillägger Sherin.

Måndag 9 juni är dagen som sistaårselever i gymnasiet kan göra ett kryss för i almanackan. Det är då balen arrangeras och alla elever i Dalarna som tar studenten 2013 är välkomna.

– Vi vet ju inte hur många som vill gå på balen, men vi räknar med att det blir fler än ett par hundra när alla förstår att det är en seriös satsning, säger Sherin Remazan.

Tillsammans med Yanal Albatroukh kommer hon nu att jaga finansiärer.

– Vi behöver få in cirka 100 000 kronor för att få det att gå runt helt och hållet. Vi kommer att ta kontakt med flera olika sorters företag som kan tänkas vilja ställa upp och sponsra projektet.

De har inte bestämt vilken hjälporganisation som får behållningen av balen, tanken är att pengarna oavkortat ska gå till bistånd. Just nu lutar det åt SOS barnbyar eller Unicef.

– Vi hoppas förstås att vi får in så mycket pengar som möjligt. Vi räknar med att biljetterna till balen kommer att kosta 300-350 kronor och är det så att vi inte har lyckats hitta sponsorer till allt som behövs så får vi ta en del av biljettintäkterna att betala med, till exempel maten, säger de.

Båda hoppas att det finns både band och DJ:s som kan tänka sig att ställa upp utan krav på ersättning.

– Ja, det är det vi hoppas på och när de vet att det är för en god sak så kanske de vill vara med och hjälpa, säger de.