Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De får dela på byggstipendium

Sistaårseleverna Hossein Haidari och Wilgot Orr på Bygg- och anläggningsprogrammet vid Hushagsgymnasiet i Borlänge överraskades under tisdagkvällens studentmiddag med beskedet att de båda fått dela på Bygmastipendiet.

Annons

INSÄNT Förutom äran och en exklusiv verktygsväska full med verktyg gick studenterna hem med femtusen kronor var. Stipendiet riktar sig till sistaårselever på ett urval av landets gymnasieskolor och delas ut för sjätte året i rad. Det är andra gången priset delas ut i Dalarna.

Beskedet att Hossein Haidari och Wilgot Orr är årets Bygmastipendiater tillkännagavs av skolans rektor Anna Torssander vid tisdagens studentmiddag på Domnarvsgården i Borlänge. Rektor läste upp de personliga motiveringarna och överlämnade diplom till de förvånade och glada eleverna. Bygmas representant Niclas Ericsson överräckte prischeckar samt de exklusiva verktygsväskorna.

Det är sjätte året i rad som stipendiet delas ut och det på ett drygt tiotal orter runtom i Sverige. Med stipendiet vill byggvaruföretaget Bygma, som står bakom stipendiet, uppmuntra elever att välja byggbranschen och bidra till att öka branschens yrkesstolthet, liksom att säkerställa framtida arbetskraft och kompetens inom byggsektorn. Stipendiet ges till den eller de elever som antingen visat på goda studieresultat eller gjort en anmärkningsvärd uppryckning.

– I en tid där allt färre elever väljer de yrkesförberedande programmen, i vart fall i storstadsregionerna, är det viktigt att vi säkrar yrkeskunskapen och en hållbar framtid för branschen. Därför vill vi lyfta fram unga förebilder i skolans värld och inspirera fler ungdomar till att vilja satsa på en utbildning inom bygg. Det är syftet bakom Bygmastipendiet, säger Carl Evedius, inköps- och marknadschef på Bygma.

Juryn, bestående av bland andra rektor och lärare på skolan, motiverade sina val på följande sätt:

Hossein Haidari

Eleven har under hela sin skoltid arbetat extra utanför skoltid. Så gott som varje helg har han arbetat, ofta har han kommit till skolan på måndagsmorgnarna direkt från ett nattskift. Han har inga föräldrar här och har fått klara sig helt själv. Under dessa år har han också fått kämpa med migrationsverket för att få ett pass så att han får möjlighet att åka och hälsa på sin mor och syskon som han inte har sett på åtta år. Trots detta så är han mycket ödmjuk och kunskapstörstande i samtliga ämnen. Han har redan fått en fast anställning som lärling på Erlandsson Bygg. Vi kan tänka oss att han inom en snar framtid kommer att läsa vidare om han inte har startat eget byggföretag innan det.

Wilgor Orr

Wilgot gjorde av olika skäl ett uppehåll i de teoretiska ämnena, (förutom byggteori), under halva åk 1 samt hela åk 2. Han har nu under åk 3 läst ikapp i dessa ämnen och bevisat för sig själv och andra att det går, med rätt stöd, att ta sig ur mörka perioder i livet och komma tillbaka med ett stärkt självförtroende.

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med DT Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med DT Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons