Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De får bygga "Golden Gate" i Landforsen

850 000 kronor – det blir kommunens kostnad för nya gångbron över Gårlången mellan Landforsen och Biskopsnäset.
– Det ska bli skoj att få bygga bron, säger Anders Dahlin.

Det är hans företag, med säte i Hede i Härjedalen, som fått kommunens uppdrag att tillverka och montera bron.

– För några år sedan levererade vi två broar av samma slag till Smedjebackens kommun, berättar Dahlin.

Det var de två broarna efter promenadstråket över Söppenmyren.

– Och nu kommer alltså Landforsen att få en egen 'Golden Gate-bro', säger han med ett skratt.

Sträckan Ludvika, Landforsen, Biskopsnäset, Ludvika är ett populärt promenadstråk. Men i ungefär ett års tid har gångbron i Landforsen varit avstängd av säkerhetsskäl. Många har struntat i tillträdesförbudet, men nu är det alltså på gång med en både säkrare och mer estetiskt tilltalande bro.

Premiärpromenaden över nya bron lär dock dröja till försommaren 2013. Anders Dahlin har i anbudshandlingarna till kommunen klargjort att leverenstiden är ett halvår.

– Vi konstruerar bron och beställer delar från olika håll. Brons pyloner, tornen, kommer att bestå av limträ, de bärande delarna är av stål medan gångbanan och räckena utgörs av trämaterial.

– I samarbete med underleverantörer kommer vi sedan att montera bron och det arbetet tar ungefär tre veckor. Så det pekar väl mot att bron kan tas i bruk i maj nästa år, förmodar Anders Dahlin.

Nämnas kan att kommunen fick två anbud. Men anbudet från Skanska förkastades, berättar Mariana Hasselström, tillförordnad inköpschef vid kommunen.

– Skanskas anbud diskades eftersom de ville utföra bygget på annat sätt än vad vi lagt fast i förfrågningsunderlaget.

Hasselström är inte förvånad över att politikerna i samhällsbyggnadsnämnden antog anbudet från Härjedalsföretaget. Bron blir nämligen lite billigare än vad kommunen kalkylerat med. En miljon kronor fanns reserverat för broprojektet.