Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De experimenterar med folkmusiktraditionen

De har bilden av en bestämd kvinna som maskot och blandar eget material med traditionella låtar. I helgen tävlar trion Rut i Årets unga folkmusikband, som är en del av helgens Folkmusiknatta.

Medlemmarna i Rut träffades på Bollnäs folkhögskola förra året, men det var först när de åter sammanstrålade på Musikkonservatoriet i Falun som de började spela som trio. Den tändande gnistan för att komma igång blev tävlingen.

– Vi såg affischen och tänkte att vi kanske borde spela tillsammans, säger Anna Larsson.

– Hanna fick feeling snabbt och gjorde en låt som vi tyckte var härlig.

Tävlingen ser de som en utmaning och ett bra tillfälle att träffa andra musiker. Hur konkurrenterna låter har de ingen aning om, de koncentrerar sig på sitt.

– En av utmaningarna är ju att vi är tre och ska göra något varierande med våra instrument. Vi får mycket idéer på arrangemang när vi håller på, säger Hanna Blomberg.

De kommer från olika delar av landet, samt Danmark och ingen har egentligen hållit på med folkmusik särskilt länge. Både Hanna Blomberg och Maria Kruchov Midtiby har klassisk bakgrund och Anna Larsson spelade tidigare mest visa och pop.

– Det är mycket roligare med folkmusik, säger Hanna Blomberg.

Maria Kruchov Midtiby, som kommer från Danmark, menar att deras traditionella folkmusik skiljer sig en hel del från den svenska.

– Den svenska är mer melankolisk, den danska är mer genomglad. Jag gillar den svenska mer, jag är ju här för att studera den, säger hon.

Trots sina olika bakgrunder så brukar de ändå vara ganska eniga i hur känslan i en viss låt ska vara. De kompletterar varandra och har ganska klart definierade roller i gruppen: Hanna är idésprutan, Maria är mest noggrann och Anna står för energin.

– Vi försätter oss i olika känslor när vi spelar, vi experimenterar kring låtar vi gillar, säger Anna Larsson.

Namnet Rut valde de efter att ha funderat en lång stund och ratat en massa förslag.

– Vi höll på hur länge som helst, men till slut skickade Hanna ett sms där det stod "Rut". Det fastnade alla för. Vår bild av Rut är att det är en bestämd tant i sina bästa år som vet vad hon vill. Hon har blivit vår maskot, säger Anna Larsson.

– Alla har varsin bild av Rut, hon har blivit lite som en myt, säger Hanna Blomberg.