Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De cyklar en mil för varje dödad kvinna

189 kvinnor har dödats av sina män under 2000-talet
Kristina Westman och Karin Svensson cyklar en mil för varje dödad kvinna.
– Vi har fått ett jättebra mottagande överallt, säger cyklisterna under vilodagen i Borlänge.

Annons

Karin Svensson och Kristina Westman, Olofström, inledde cykelturen i Umeå den 1 september. Målet är hemkommunen Olofström där de ska vara 29 september.

En tur på 189 mil.

Efter 74 mil har de nått Borlänge. Här väntade ett besök på relaxen i Aqua Nova, en natt på Buskåkers gästgiveri och träffar med kvinnojouren i Borlänge. En hel del sponsorer ställer upp. På många ställen arrangeras utåtriktade aktiviteter. "Vilodagar" läggs också in, som den i Borlänge.

Cykelturen mot våldet har flera syften. Ett är att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor. Ett annat är att försöka påverka politiskt.

Med sig på resan har de krav på bland annat bättre rättsskydd för brottsutsatta kvinnor, en långsiktig oberoende finansiering och oberoende kvinno- och tjejjourer och lika stöd oavsett vilken kommun kvinnan bor i. Vykort adresserade till jämställdhetsministern delas ut på varje ort.

189 kvinnor och tjejer mördades av en man i en nära relation under åren 2000-2011. Det betyder ett snitt på 17 kvinnor om året. Cyklisterna kräver att frågan lyfts - och att mer görs för att stoppa våldet. De vill uppmärksamma offren och protestera mot våldet.

I Borlänge välkomnas de av Yvonne Karlén, ordförande i kvinnojouren. Hon tycker cykelturen är ett bra initiativ för att uppmärksamma vad som pågår runt om i landet.

Karlén efterlyser fler mäns engagemang, att män talar om våldet och tar ställning.

– Riktiga män slår inte.