Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De bygger aldrig mer i Falun efter miljonböter

– Jag kommer aldrig mer att bygga i Falun. Nästa gång blir det i Borlänge.
Det lovar Jan Persson, vd i byggföretaget Kilenkrysset.

Annons

Han är mycket kritisk till Falu kommuns bemötande, efter att byggnadsnämnden dömt ut en byggsanktionsavgift på 2,2 miljoner kronor.

- Helst vill jag aldrig sätta min fot i Falun igen, fortsätter Jan Persson.

Han kommer i veckan att vara en av talarna på Svenskt Näringslivs kommundagar i Arlanda. Då ska Jan Persson från talarstolen tala om för över 700 deltagare att han klassar Falun som den mest företagsovänliga kommun han stött på:

– Minus nio på min skala, sämsta betyget jag delat ut.

Förra sommaren började det Kilenkrysset bygga ut Förlagssystems lagerlokal vid Tallen. I våras slog Falu kommun fast att fastigheten "tagits i bruk", innan byggnadsnämnden gett sitt slutbesked. Kilenkrysset tvingades betala en byggsanktionsavgift på 2,2 miljoner kronor.

- Vi hade ställt upp ett pallställ i den nya lokalen i samband med att Förlagssystem höll på att flytta om i den gamla lokalen. Vi var hyggliga mot Förlagssystem. Vem har lidit någon skada? undrar Jan Persson och fortsätter:

- Jag är tämligen övertygad om att kommunen inte kan lagen. Men 100 procent säker kan man aldrig vara och jag är ingen jurist.

Jan Persson menar att flera skattedomar säger något helt annat än Falu kommun i det här fallet:

- Förlagssystem hade inte börjat betala hyra för den nya lokalen när det här inträffade. Och då är inte lokalen i skattelagshänseende att betrakta som "tagen i bruk" säger min advokat.

Jan Persson beskriver hur han varit "så himla arg" på Falu kommun efter det inträffade.

- Jag har ändå varit med om att ta hit Förlagssystem och 260 arbetstillfällen. Och så drämmer de till med vad jag liknar vid böter, utan att man har rättegång eller en chans att försvara sig, säger han.

- Dagen innan det här stod i tidningen den 18 maj så rånades min frus affär. De som gjorde det fick rättegång och långa utredningar innan de fick sin dom. I Falun sa man att det skulle hända något tidigast efter midsommar och så får man läsa tidningen att de drämde till med en maximal byggsanktionsavgift, det vill säga böter på 2,2 miljoner, fortsätter Jan Persson.

Från byggnadsnämndens ordförande har han fått höra att han kan överklaga.

- Överklagar gör jag naturligtvis, men det kostar mig 300 000 i advokatkostnader och en massa onödig tid. Mitt företag omsätter en miljard och jag har råd. Drabbar sådant här mindre företag med mindre muskler kan man ju gå under när kommunen gör så här, säger Jan Persson.

– Blir det aktuellt med ett nytt bygge i Dalarna så blir det i så fall i Borlänge. Kommunalrådet i Falun var den första som ringt upp mig efter det här och det var för en vecka sedan. Han tyckte att jag skulle komma till Falun. Vill han mig något får han komma till mig, forsätter Jan Persson.