Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De betalar för att få cykla

Betala 17 000 kronor för att vara med och cykla 125 mil på åtta dagar.

Visserligen är det nästan "all inclusive". Till och med cykeln ingår. Men lockande? Ja, det tycker i alla fall Folke Emilsson och Conny Roos i Malung.

De planerar att nästa sommar vara med och cykla med Team Rynkeby, från Malmö till Paris och till förmån för Barncancerfonden, "Tour de Paris".

Men först ska de ragga sponsorer under vintern. Och träna.

– Man förbinder sig att ha tränat minst 250 mil innan det är dags, säger Folke Emilsson, som i somras gjorde den här turen för första gången och fick mersmak.

– Det var riktigt trevligt, och så gör man det ju för en god sak. Tillsammans drog in två miljoner kronor till Barncancerfonden i Sverige i år, berättar Folke Emilsson.

Team Rynkeby har hittills fyra svenska lag och tretton i Danmark. Varje lag består av 30-40 deltagare som cyklar lagvis. De svenska lagen trampar från Malmö till Paris, 125 mil på åtta dagar.

Team Rynkeby består av motionscyklister i olika åldrar, kvinnor och män. Det är ingen cykeltävling, men ändå en ganska krävande uppgift med dagsetapper på 15-20 mil, åtta dagar i rad.

– På en stor del av sträckan är det flackt landskap, men när man kommer ner till bergen i Ardennerna är det 18 mil som ser ut ungefär som att cykla upp och ner till Byråsen, gång på gång, berättar Folke.

Att vara med i team Rynkebys "Tour de Paris" kostar 17 000 kronor som deltagarna får betala vardera. Men då är det som sagt nästan som "all inclusive".

Hotellövernattningar ingår, liksom vissa måltider. Och varje deltagare får en egen specialdesignad cykel och de speciella cykelkläderna så att det ska synas att man tillhör teamet.

– Vi är med i laget från Jönköping, men vi planerar att försöka få ihop ett eget lag från Dalarna till sommaren 2014, säger Conny och Folke.

De har börjat samla in pengar inför nästa sommar. Vid Företagsmässan i Malung nyligen fick de in 10 000 kronor till Barncancerfonden.

Folke berättar att idén till team Rynkeby föddes på en firmafest. Några cykelintresserade kom på att de skulle cykla tillsammans till Paris och se på cykeltävlingen Tour de France. De skaffade sponsorer och fick över pengar, som de skickade till Barncancerfonden.

På den vägen har det fortsatt och Rynkebys "Tour de Paris" växer. Finland och Norge är på gång med lag.

Och om Folke och Conny lyckas så ska det bli ett eget Dalalag också till sommaren 2014.