Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De ärvde miljarder

Johan Tidstrand, 35 år, och hans 32-åriga syster Helena Tidstrand, gift Fries, har valt att leva ett anonymt liv utanför Clas Ohlsons verksamhet.

Grundaren till det berömda postorderföretaget fick två barn, Mary och Tore. När Clas Ohlson dog 1979 var det sonen Tore som blev vd fram till sin död 1983. Tore hade en dotter som hette Gunilla. Hon gifte sig med Bo Tidstrand, som är barnbarn till Axel Ludvig Tidstrand som 1896 grundade den berömda textilfabriken Tidstrands i Sågmyra. En fabrik som lades ner 1976.

Gunilla och Bo fick barnen Johan och Helena.

Det var när Gunilla gick bort för några år sedan som Johan och Helena Tidstrand fick ärva de aktier som efter Clas Ohlssons framgångar gjort dem ordentligt rika.

Johan och Helena äger tillsammans med Mary Haid cirka 60 procent av aktierna i företaget. Enligt tidningen Dagens Industri är de i dag värda sammanlagt 3,9 miljarder kronor, det skulle innebära att Helena och Johan har en aktiepost på cirka en miljard kronor vardera och Mary Haid resten.

Det är endast 40 procent av aktierna som är till försäljning på börsen vilket, enligt bedömare, är en ovanligt liten del i dessa sammanhang.

Men detta är inget som Helena och Johan Tidstrand vill prata om. När FK under tisdagen fick kontakt med syskonen sa de bestämt:

- Vi har inga kommentarer till detta.

Men Helena Tidstrand säger till till Dagens Industri:

- Vi har varit anonyma så här långt och vill fortsätta vara det. Vi är nöjda så länge inte medierna skriver om oss.

Och hemma i Dalarna är det få som tänker på att dessa syskon är två av Sveriges rikaste personer. Där ser man dem som två personer som växt upp i bygden.

- Va, är de så rika? säger en person som känner Helena Tidstrand sedan skolåren.

Personen berättar vidare att Johan och Helena som barn bodde vid Holsåker utanför Insjön och att de efter några år flyttade till en gård vid Tunsta utanför byn.

- Det var ingen som tänkte på att de var släkt med ägarna av Clas Ohlson. Johan var ett tag ofta klädd i kängor och långrock och lyssnade gärna på syntmusik. När det gäller Helena så uppfattades hon i skolåren som en mycket tuff tjej, som samtidigt var ganska snygg, säger en skolkompis som sedan tillägger:

- Jag minns också att hon dessutom var en duktig idrottstjej. Speciellt inom friidrotten.

När Helena Tidstrand växte upp blev naturligt att hon fick sommarjobb på Clas Ohlson.

- Det var först då som man tänkte på att hon tillhörde ägarfamiljen, berättar en av de anställda.

Helena Tidstrand arbetade ofta på lagret med att fylla påsar med varor, samtidigt som hon umgicks med jämnåriga väninnan Lotta Haid vars farmor är Mary Haid, som i dag bor i Schweiz.

Mary Haid har tre söner varav Björn Haid, bosatt i Tyskland, sitter med i Clas Ohlsons styrelse.

I dag är Helena Tidstrand gift med Mats Fries och bor vid Saltsjöbaden utanför Stockholm.

Johan Tidstrand är gift med en kvinna som heter Maria och har flyttat till Saltsjö Duvnäs.

Han har egen verksamhet i en tatueringsstudio med namnet East Street Tatto.

ANDERS HANSSON