Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De är redo för årets salut

På lördag smäller det.
Då är det dags för årets Festival Salute.
– Det blir mycket nytt och en hel del överraskningar, säger dirigent Tomas Hellström.

Det här blir 18:de gången som den färgsprakande festivalen arrangeras vid älvhagen nedanför Gammelgården.

Och Borlänge Skolors Musikkårs dirigent Tomas Hellström har varit med sedan 1997 tillsammans med hustrun Eva Hellström.

– Det var då vi tog över BSM, säger han.

Klockan 20 på lördagskvällen drar det hela i gång nere vid älvhagen då sammanlagt drygt 100 musiker bjuder på ett musikaliskt äventyr.

– Det hela består av Borlänges samlade blåsorkestrar som är BSM, Hemvärnets musikkår, Frälsningsarmén och Borlänge Blåsorkester plus lite extra folk som brukar dyka upp, berättar Tomas Hellström.

Just nu laddar han för genrepet på fredag.

– Det är så häftigt att få vara så många och spela ihop. En 100-mannaorkester ger ett bra tryck, säger han.

En annan som är laddad inför kvällen är Mats Höjer som ska vara konferencier under föreställningen, något som han varit även några av de tidigare åren.

– Det är ett roligt jobb och jag funderar varje år på hur jag ska skapa den här bron mellan oss och publiken.

Något som de båda är överens om är att evenemanget inte skulle gå att genomföra utan de ideella arbetarna som BSM:s Föräldraförening. De har arbetet med att få ihop sponsorer till arrangemanget och kommer även att gå runt och samla in kollekt under kvällen.

– Det är de som sköter allt runtomkring som att sätta upp en handikappramp, ordna med sjukvårdstält och hela bygget på och runt scenen, berättar Tomas Hellström.

I år kommer publiken bland annat att få uppleva en hyllning till Lillebror Söderlund och det blir också mycket Tom Jones.

– Det passar ju bra att avsluta med sexbomb, säger Tomas Hellström och skrattar.

Som vanligt avslutas evenemanget det med det efterlängtade fyrverkeriet som även i år sköts av Eje Berglund, som beskrivs som en av landets främste pyrotekniker.

– Till fyrverkeriet blir det självklart Händels fyrverkerimusik, men även mycket annat. Stjärnornas krig till exempel, berättar Tomas Hellström.

Mycket blir alltså sig likt under årets Festival Salute. Men Tomas Hellström utlovar även en hel del nytt.

Som Festival Salute Massed band.

– I år tar vi hela stora festivalorkestern och gör ett gemensamt framträdande framför scenen på gräsmattan. Det blir även andra överraskningar. Många väntar ju på fyrverkeriet på slutet, men det kommer att hända saker tidigare i programmet också där Eje Berglund är inblandad, säger Tomas Hellström lite hemlighetsfullt.