Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De anordnar drogfritt partaj

Under fredagskvällen arrangerar Borlänges ungdomar drogfria discot Club Nova på Cozmoz.
– Det är jättekul att arbeta med det här och vi uppmuntrar ungdomar att komma hit och festa drogfritt i stället för att kanske hamna i dåligt någon annanstans, säger Emelie Klasson.

Annons

Club Nova är Dalarnas största drogfria disco för ungdomar.

Det arrangeras i Cozmoz lokaler och sköts nästintill uteslutande av ideellt arbetande ungdomar. Konceptet har funnits sedan 2005.

– De gör allt jobb och vet vad som lockar yngre. Själv börjar jag bli för gammal för att veta sådant. Men vi ledare är bara här och ser över, säger ungdomsledaren Fredrik Ferngren.

Det är 13 ungdomar i åldrarna 14-17 som ser till att discot blir av en kväll i månaden och också under Dalecarlia cup-veckan.

– Vi har haft uppehåll under sommaren, men nu är vi i gång igen, säger 17-åriga Emelie Klasson.

De träffas ungefär två gånger i månaden för att planera och sedan blir det jobb från eftermiddagen fram till att det har städats klart efter stängning under discokvällen.

– Vi roterar hela tiden i våra arbetsuppgifter så att alla får testa på allt. Vilket är jättebra. När man står i kiosken får man till exempel insyn i hur går till att jobba i kassa och får in lite av den vanan.

På fredag är det dags för höstens första disco och då är temat Halloween.

De två bäst utklädda får ett VIP-kort som är värt inträde på Club Nova under ett helt år.

– Vi håller på och planerar andra teman för fullt. i december ska vi ha ett Hawaii-tema som en protest mot vintern.

– Det här är verkligen en bra sak, men ekonomiskt sett går det lite dåligt just nu. Pengarna från kommunen räcker inte till, så vi har sökt pengar hos ungdomsrådet och försöker se över om vi möjligen kan hitta sponsorer och medarrangörer på egen hand, säger Fredrik Ferngren.