Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DD och DT följde hjälpsändningar till Budapest – här läser du allt

Annons

Den 11 september bar det av mot Budapest med fem lastbilar fulla med förnödenheter till flyktingarna i Budapest. Innan dess hade långa dagar av insamlingar pågått hemma hos Catharina Enhörning och Carla Dahlberg.

SE BILDSPEL: Från första dagen i Budapest

Reporterteamet, med Dala-Demokratens Christian Larsen och DT:s Anna Klintasp och Anders Staffas, rapporterade live under hela resan. Redan under resan ner snurrade tankarna på reportrarna. En tanke resulterade i en krönika under bilresan. När teamet kom fram till Budapest åkte man direkt till centralstationen.

Under första dagen träffade reporterteamet en mängd krigsflyktingar som passerade centralstationen. Bland annat Mazen som i Budapest hade 300 mil av flykt bakom sig. Men det var inte alla som var nöjda med flyktingsituationen som uppstått i Ungern. Vissa förbipasserande valde till och med att spotta på krigsflyktingarna.

Under första dagen punktmarkerades även en speciell ryggsäck som kom med sändningarna från Dalarna. Minns du Ingrid, 5 år i Falun, som packade väskan? Här får Susdar den på plats i Budapest. Och det var Teletubbisarna som var viktigast, trots allt. Men hann Susdar över gränsen? Läs reportern Anders Staffas krönika här.

En av initiativtagarna, Carla Dahlberg, förklarar situationen medan ryggsäckarna delades ut under första dagen och inte långt efter det att hjälparbetarna anlänt till centralstationen i Budapest kom känslorna. På plats fanns även en dalaläkare med.

Vi träffade frivilliga hjälparbetaren Ahmed Agel på Keleti stationen som berättar att han tänker stanna tills katastrofen är över. Vi träffade också flyktingen Salih Ataya som vittnar om hur han och de andra fångarna i ett Ungerskt flyktingläger blivit misshandlade och behandlade sämre än boskap.

En del kontakter var över på ett ögonblick och här berättar fotografen om ett möte med den lilla flickan Lily. Reportageteamet träffade även Amal, vars make mördats av IS och hon delade med sig av sin historia.

Men de var inte ensamma. När Dalarna Hjälper var på väg hem från Budapest kom nästa sändning från Dalarna.

Under måndagsmorgonen livesände vi från studion i Falun med reporterteamet i Budapest och när reportageteamet två dagar senare kom tillbaka till Falun diskuterades det här.

För Dala-Demokraten och DT är inte resan över. Vi ska fortsätta rapportera från flyktingkatastrofens Europa och för initiativtagarna för Dalarna Hjälper - Människor på flykt är inte resan ännu över heller.

Annons