Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Datakunskap i Ahlbäcksalen - en succé till slut

Att sprida datakunskaperna till fler målgrupper. Den målsättningen hade studieförbundet ABF när man i höstas serverade sin serie föreläsningar i ämnet.
Och mottagandet då? Tja, det började minst sagt trevande.

– Till den första föreläsningen i Ahlbäcksalen, då konsumentvägledaren Gunne Eriksson berättade om vilka riskerna är på nätet och hur man undviker dem, kom det bara tre-fyra personer, berättar Eva Långberg, ABF Dala Finnmarks verksamhetsansvarige i Ludvika-Smedjebacken.

När sedan representanter för Norrbärke sparbank skulle informera om hur räkningar och andra bankärenden kan skötas via Internetbanken vid den andra föreläsningen bänkade sig en handfull personer i lokalen.

Mot bakgrund av det blygsamma intresset bör därför tisdagskvällens tredje och sista föreläsning betraktas som en succé.

Om uppsvinget kan förklaras med kvällens ämne - läsplattor och vad de kan användas till - eller om informationen om föreläsningssviten slutligen hade nått ut till den breda allmänheten ska vara osagt.

Hur som helst kunde antalet deltagare den här gången räknas till hela 22 personer. Och den som delade med sig av kunskaperna var Jerry Christiansen som driver företaget Rexdata i Smedjebacken.

Bland åhörarna fanns bland andra Bo och Siv Parmlind. Med tanke på deras ålder, 79 respektive 75 år, skulle man kunna tänka sig att de hör till den åldersgrupp som känner sig avskräckta av datorn och protesterar högljutt mot det kontantlösa samhället.

Men faktum är att paret Parmlind snarare är ett mycket levande bevis på raka motsatsen. Siv var dessutom den enda i kvällens publik som redan har en läsplatta.

– Fast jag har inte köpt den själv, utan fick den i present av en av våra söner när jag fyllde 75, förklarar hon.

Klart står dock att både Bo och Siv sedan ett par år tillbaka är vana datoranvändare och bor i ett hem där kabelhärvor ersatts med ett trådlöst nätverk. Möjligen skulle Bo beskyllas för att ha varit motsträvig till en början.

– Men för ett par år sedan var jag på en datakurs, där jag lärde mig sköta bankärendena på internetbanken. Och jag måste erkänna att det är hur smidigt och enkelt som helst, berättar han.