Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför vill S bryta upp budgetprocessen nu

Sverige har sedan 1990-talskrisen inskrivet i Riksdagsordningen att budgeten ska tas i sin helhet. Ordningen är tänkt att göra upp med den tidigare budgetprocessen som fungerade mer som en sammanställning av utskottens önskemål och ordningen ska också stärka minoritetsregeringar.

V, MP, SD och S bryter mot ordningen genom ett initiativ i finansutskottet för att stoppa inslaget i budgeten med höjd brytpunkt för statlig skatt. Alliansen har en poäng i att det är ett avsteg från vad som gällt hittills. Oppositionen har en poäng i att reglerna aldrig skrevs för att ta bort möjligheten att stärka budgeten.

Talmannen bad experter reda ut det juridiska läget och deras utredning visade att oppositionens initiativ bröt mot Riksdagsordningen. Talmannen gick på den linjen och sade nej till omröstning. Oppositionen körde över juristerna och skickade ärendet till konstitutionsutskottet.

Talmannen påpekade också att en nyordning i regeltolkningen gör att riksdagen både kan ta sig rätten att stoppa skattesänkningar och rätten att sänka bidrag, genom att bryta ut enskilda bidragsnivåer ur det samlade beslutet.

Varför fronderar S så tydligt mot en ordning som ska skydda minoritetsregeringar, ett läge som alldeles uppenbart kan inträffa efter valet?

Jo, S vill inte gå till val på att höja skatten för denna rörliga väljargrupp, som är en miljon svenskar stor. Bilden av S som ett skattehöjarparti är satt (och sann) och på just inkomstskatteområdet har Stefan Löfven surrat sig vid masten genom att lova att Borgs skattenivåer för löntagarna ska bli kvar.

Lokalt vet vi att exempelvis S i Borlänge höjt kommunalskatten nästan omgående efter ett val, men inte knystat ett ord om dessa planer i valrörelsen. Oppositionen brukar beskriva regeringen som fångna i en politisk värld där lösningen på alla problem är sänkt skatt - S hållning är den omvända; för S finns det alltid goda skäl att höja de höga skatterna ytterligare.

Det vet väljarna, särskilt de som nu vacklar mellan höger och vänster och som kommer att avgöra valet 2014.

Att försäkra sig om att inkomstskatten är så hög som möjligt för denna stora inkomstgrupp är alltså till och med så viktigt för S att man är beredd att överge principen om att riksdagen ska behandla regeringens budget samlat, en princip som lyft Sverige till ett internationellt föredöme vad gäller ordning och reda i statsfinanserna.