Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför vill Försäkringskassan stoppa pengar till "traderande" kvinna

Är du sjukskriven handlar det inte om hur mycket pengar du tjänar för att du ska nekas sjukpenning. Gör du något över huvud taget har du visat att du är arbetsför. Men skrapar du fram storvinsten behöver du inte oroa dig för utebliven sjuklön.
Det menar Ingo Tängerby, områdeschef på Försäkringskassan i Borlänge.

– Jag kan så klart inte uttala mig i just det här ärendet. Men det ska bli väldigt intressant att se hur Justitieombudsmannen bedömer det hela, säger han.

Men rent generellt kan han berätta att all typ av inkomstbringande sysslor som man som sjukskriven gör resulterar i en indragen sjukpenning.

– Det handlar inte om hur mycket eller lite du tjänar, utan att du faktiskt gör något som påvisar att du har en arbetsförmåga.

Detta gäller vare sig man är heltidssjukskriven eller jobbar deltid.

– Lika med noll. Får man halvtidsersättning, går till jobbet fyra timmar men går hem och fortsätter jobba med något betyder det att man kan jobba mer och sjukpenningen dras in, säger Ingo Tängerby och fortsätter:

– Sedan kan sådant vara svårare att bedöma när det handlar om egna företagare. Det kan finnas vissa undantag, men inga generella. Varje ärende är unikt, det finns nyanser och det är på dem vi tittar när vi avgör något.

De situationer där man får behålla sin sjukpenning är vinster och arv.

– Ja, du kan skrapa fram 25 000 i månaden i 25 år och ändå få behålla sjukpenningen. För då har du själv inte gjort någonting, menar Ingo Tängerby.

Att Försäkringskassan öppnar utredningar om människor utan deras vetskap förklarar han som en befogenhet.

– Naturligtvis måste vi vidta vissa åtgärder. Får vi höra att någon jobbar på ett bygge eller gör något svartjobb, då måste ta reda på om det stämmer. Nej, de behöver inte vara underrättade om det, säger han.

Samtidigt som det lagstadgades att Försäkringskassan har rätt att göra hembesök i samband med kontrollutredningar uttalade regeringen att spaning eller observationer utan den utreddes vetskap inte är tillåten som kontrollmetod. (Prop. 1996/97:121)

Finns det inte riktlinjer som säger att Försäkringskassan inte får göra observationer av den försäkrade utan att individen ifråga vet om det?

– Jo. Men när man får och inte får göra det ligger utanför mitt område. Det kan Örebro-sektionen berätta mer om.

Tidningen har sökt Försäkringskassans region Väst för en kommentar. Dock utan resultat.