Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför väljer de cykeln framför bilen

För tredje året deltar Ludvika i den Europeiska trafikantveckan.– Tanken är att man ska tänka alternativt, kan jag gå, cykla eller åka kollektivt? Även om man är beroende av sin bil så kanske det är möjligt att påverka sin körning, säger Ursula Furtig, folkhälsosamordnare på kommunen.

Ludvika kommun har i år valt att gå på en strategi där man försöker uppmuntra minskat bilanvändande med hjälp av tips och råd.

Dessa tips och råd går att hitta lite varstans, bland annat på baksidan av de bussar som rullar runt i kommunen. Dessutom kommer kommunen att lansera den nya cykelkartan och Gösta Samuelsson Bil kommer att visa alternativa bränslebilar.

– I dag finns en miljömedvetenhet och man försöker att använda alternativa bränslen både för sin plånboks skull men också för miljön. Vi är en glesbygdskommun där man ofta måste färdas via bil till arbete och intressen men man kan då tänka på saker så som: Har jag takbox på? Har jag rätt lufttryck i däcken? då sådana saker påverkar bränsleförbrukningen. Dessa och liknande ämnen finns med bland tipsen, säger Ursula Furtig.

Kommunen har en plan att under minst de 5 nästkommande åren arbeta med Trafikantveckan och de hoppas att den ska ge lite extra skjuts i miljöfrågan
.
– Jag tror att vi kommer att få nöta ett tag till men jag hoppas att det finns ett intresse och att vi lockar till eftertanke, avslutar Ursula Furtig.

Kommunen behöver, med anledning av Trafikantveckan, åtminstone inte sälja in cykling till familjen Svens-Shearer. De är redan inbitna cyklister och tar gärna cykeln oavsett väder.

– Jag cyklar till och från skolan varje dag och jag kommer förmodligen att fortsätta med det även i vinter, säger Lisa Svens, 16 år, och fortsätter:

– Då slipper jag ju passa busstider och jag kan sova längre då det går fortare att cykla än att ta bussen.

Mamma Ragnhild och pappa David cyklar varje dag till och från arbetet på ABB - oavsett säsong. På vintern är det dubbdäck som gäller på cyklarna. Hjälm använder de alla men pappa David poängterar att det kan vara extra bra just på vintern då det kan bli lite halt.

– Klart man kan cykla till jobbet om man inte har för långt dit. Jag tror att många skjutsar sina barn i onödan också, säger Ragnhild Svens.

Själva använder de cykeln främst i motionssyfte.

– Klart att det är bra för miljön också, men vi cyklar mest för motionens skull, säger Ragnhild Svens.

När det är soligt och fint väder cyklar många, men så fort det regnar är det tomt i cykelställena vid skola och jobb menar familjen. Dålig ursäkt tycker Ellen Svens, 13 år.

– Regnar det så sätt på dig en jacka.

Hur viktigt är det med bra utrustning?

– Det är inte så viktigt. Vi har väl inga extremt fina cyklar, det ska vara en cykel som ingen vill sno, skämtar David Shearer.

De använder inte bara cykeln för transport och motion utan också för nöje. Under förra årets Finnmarkstur deltog Ragnhild och David tillsammans med dottern Lisa i stafetten och de cyklade ett par mil vardera.

– Cykelbanorna är ju fina här i Ludvika också, säger Ragnhild Svens.