Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför valde Johan, 21, att bo i Rättvik

Många unga rättvikare flyr hembygden för att studera eller jobba på annan ort.
21-årige Johan Sand, Vikarbyn tillhör undantagen.
– Jag trivs så otroligt bra häruppe. Som liten var jag här på skolloven.

Rättviks befolkningspyramid liknar ett upp och nedvänd pyramid. Andelen unga är svag. Desto fler äldre.

Den senaste statistiken (30/9) visar totala 10 844 (-15) rättvikare. Nästan var tredje (29 procent) är 65 år eller äldre. Antalet 10-24 åringar stannar på blygsamma 1 717 (15 procent).

Johan Sand tillhör kategorin ungdomar som bryter mönstret. För fem år sedan lämnade han huvudstaden för att slå sig ned i Vikarbyn. Han gick gymnasiet i Rättvik. Nu är det Entreprenörskolan i Leksand som gäller. Examen väntar framåt vårkanten.

Johan menar att det givetvis inte går att tvinga den yngre generationen kvar i Siljansbygden. Han vill i stället sporra de unga att stanna i hembygden. I storstadsmiljön blir man en i mängden. På landsbygden finns större förutsättningar att profilera och marknadsföra sig själv, menar han.

– Jag har jobbat på Dalhalla sju somrar. I somras som producent.

Johan Sand vill utveckla Rättvik ytterligare. Framförallt vintertid.

– Vi måste utöka evenemangen så inte turisterna drar vidare norrut mot fjällvärlden.

Tänkta Meteorum med Geopark tror han på.

– Det måste finnas något för alla åldrar.

Att vara ung och få jobb i Rättvik kanske inte är det lättaste. Johan tror mycket på att behålla kompetensen. Eget företagande kan vara en lösning. Ungdomar har idéer. Det gäller att de får möjlighet att förverkliga dem.

Rättvik är den perfekta orten, menar Johan Sand. Naturen, skidåkning och skoter. Samtidigt ligger Rättvik centralt. Knappa timmen från Falun/Borlänge och drygt tre timmar från Stockholm. Lägg därtill den nya datorvärlden som skapat betydligt flexiblare möjlighet till kommunikation.

– Sen hänger mycket på en själv.

Han råder den yngre generationen att skapa nätverk. Dra i olika trådar och försöka hitta nya sätt till arbete. Få kontakt med människor och försöka hitta nya projekt. Samtidigt måste Rättvik och Siljansbygden bli bättre på att marknadsföra och visa upp för de yngre vad de har att erbjuda.

– Dalarna är unikt. Viktigt för bygden att få in ung drivkraft. Unga är både kreativa och initiativrika.