Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför tackar de nej – "Trodde att fler skulle ställa upp"

O-ringen är på väg att bli en permanent del av världscupen, skriver TT. Världsåttan Gustav Bergman stannar hemma och tror inte att en världscupstatus räcker. "Allt hänger på hur nära VM det är", säger Bergman till Sporten.

Stjärnor som Tove Alexandersson, Annika Billstam och fransmannen Thierry Gueorgiou kommer till O-ringen i Sälen.

Men flera svenska landslagslöpare avstår tävlingen på grund av annan VM-uppladdning inför VM i Strömstad i slutet av augusti. Bara fyra av tio herrlöpare i det svenska VM-laget tävlar i Sälen. Bland de svenska VM-damerna springer sex av åtta löpare.

Stockholmskillen och stjärnorienteraren Gustav Bergman, OK Ravinen, är åtta i världen och stannar hemma.

– Det är av flera anledningar men största skälet för mig är att det ligger dåligt till med min VM-uppladdning. Jag älskar O-ringen men för mig ligger det för nära VM i år. Det är väldigt individuellt hur man känner. Vissa trivs, som Tove, att tävla hårt före mästerskap. För mig blir det här fel för att ha en formtopp till VM, säger Bergman till Sporten.

Däremot springer han O-ringen nästa år.

– Det har jag planerat för då går VM tidigt i juli, två veckor före tävlingen.

Jimmy Birklin, generalsekreterare för O-ringen i år, är besviken över att flera svenska VM-namn uteblir.

– Jag trodde att fler skulle ställa upp. Det hade vi blivit lovade. Personligen tror jag att det skulle vara bra för deras VM-förberedelser att delta i O-ringen, säger Birklin till TT.

O-ringens vd Henrik Boström avslöjar för TT att man förhandlar med Internationella orienteringsförbundet IOF om att få världscupstatus. Delar av tävlingen har tidigare funnits på världscupprogrammet, men nu handlar det om hela tävlingen och som ska bli permanent.

– En förebild är Tour de Ski som ju ingår i längdskidåkarnas världscup. Det fungerar bra. Här ser vi bara möjligheter, säger Henrik Boström till TT och fortsätter:

– Som jag ser det har vi bara några mindre detaljer kvar att lösa innan detta kan bli verklighet med start 2018.

Gustav Bergman välkomnar idén om att hela O-ringen får världscupstatus.

Men han är ändå tveksam till att det skulle locka fler svenska landslagslöpare.

– För mig spelar det ingen roll om O-ringen får världscupstatus eller inte, allt hänger på hur nära VM det är. När det är VM-år så ser du ju själv att fler åkare står över Tour de Ski. Det skulle bli samma i orienteringen, i alla fall för oss svenskar. Men jag tror att man kan locka till sig fler internationella deltagare, säger Gustav Bergman till Sporten.

Fakta: Stjärnorna som tackar nej till O-ringen

Dameliten: Ida Bobach, Danmark (2), Helena Jansson, Sverige (3), Sara Luescher, Schweiz (8), Merja Rantanen, Finland (9), Natalia Gemperle, Ryssland (10), Sabine Hauswirth, Schweiz (11), Emma Johansson, Sverige (13), Maja Alm, Danmark (14), Julia Gross, Schweiz (15), Judith Wyder, Schweiz (16), Saila Kinni, Finland (17), Sarina Jenzer, Schweiz (18), Rahel Friederich, Schweiz (19), Minna Kauppi, Finland (20).

Herreliten: Daniel Hubmann, Schweiz (1), Matthias Kyburz, Schweiz (3), Olav Lundanes, Norge (4), Olle Boström, Sverige (5), Lucas Basset, Frankrike (6), Gustav Bergman, Sverige (8), Fabian Hertner, Schweiz (9), Frederic Tranchand, Frankrike (12), Jan Sedivy, Tjeckien (13), Baptiste Roller, Schweiz (14), William Lind, Sverige (16), Martin Hubmann, Schweiz (20).

Övriga svenskar: Jonas Leandersson, Peter Öberg,

Fotnot: Baserat på topp 20 på världsrankingen, plats i parentes. William Lind får inte delta då han är banläggare. Flera schweizare avstår på grund av en 6-dagarstävling i Schweiz.

***

​Ladda hem nya versionen av DT:s Iphone-app här

Ladda hem nya versionen av DT:s Android-app här

​Ladda hem nya versionen av Dala-Demokratens Iphone-app här

Ladda hem nya versionen av Dala-Demokratens Android-app här