Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför superökar mobilsurfandet

Svenskarna internetsurfar i mobilen som aldrig förr. Första halvåret ökade antalet mobilabonnemang med bredband med 82 procent jämfört med samma tid förra året.

– Vi svenskar vill ha snabbare bredband och mobil tillgång till internet. De senaste åren är det abonnemangen med internet i mobilen som växer mest, säger Peter Ekstedt, presschef på Post- och telestyrelsen (PTS), till TT.

Antalet mobilabonnemang med bredband ökade med 82 procent under första halvåret 2012 jämfört med 2011, visar statistik från Post- och telestyrelsen.

Sammanlagt har antalet fasta och mobila bredbandsabonnemang ökat med 2,1 miljoner på ett år. Snabbast ökar de mobila abonnemangen, och abonnemang till smarta telefoner står för två tredjedelar av ökningen.

Och svenskarna använder sitt internet i mobilen flitigt, datatrafiken i mobilnätet har ökat med 73 procent jämfört med förra året.

Däremot skickar vi färre sms, antalet har minskat med 11 procent det senaste året.

– Det är första gången som vi ser att antalet sms minskar. Jag tror inte vi meddelar oss med varandra mindre men vi gör det på andra sätt. Det är något som operatörerna är oroliga för, att vi kan ringa och skicka meddelanden via appar och tjänster som Skype, som är gratis för användaren.