Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför sa Miss Li ja till TV4-succén - till sist

Miss Li unnar sig lyxen att åka tunnelbana till vår intervju, men det kan vara sista gången på länge. När tv-programmet Så mycket bättre drar i gång om ett par veckor så misstänker hon att hon får hålla sig undan.
– Jag gillar inte den delen av kändisskapet, säger hon.

Det kommer att handla mycket om Linda Carlsson, alias Miss Li, i höst. Hennes sjätte (samlingsalbum oräknat) skiva Tangerine dream kom i onsdags, snart startar hennes turné och i slutet av månaden är det premiär för den tredje säsongen av TV4:s stora satsning Så mycket bättre. Miss Li är en av deltagarna. Motvilligt sade hon ja.

– Jag såg det förra året och tyckte att det var så stelt. De hade frågat för de två första omgångarna också och jag sa nej nu med först. Det nejet höll i flera månader, men sedan pratade jag med en tjej från produktionsbolaget om vad jag lyssnade på för musik för tillfället. Jag sa att "Pughs första är nästan den enda svenska skiva jag lyssnar på". Då berättade hon att han precis blivit klar för programmet.

Det avgjorde saken för Miss Li. Att även Maja Ivarsson från The Sounds och Olle Ljungström var med gjorde inte saken sämre.

– Det blev ju stökigare – jag tror inte att det kommer att vara som det förra året. Jag är glad att jag var med, det var roligt. Men efteråt låg jag i sängen och hyperventilerade i två veckor, man jobbade från halv sju på morgonen till halv två på natten utan brejk.

Några detaljer från programmet får hon inte avslöja, men hon tror att både artisternas tolkningar av varandra och de olika aktiviteterna kommer att vara kul för tittarna.

– Det var extremt kul att göra de andras låtar. Det var egentligen en av sakerna jag var mest emot, att spela "covers", men när jag väl var där så var det just det som var det roligaste. Någon som jag upptäckte var Olle, han hade gått mig helt förbi förut. Vilket geni – och han var rolig också! Vi är flera som har hållit kontakten, det var överlag väldigt bra stämning. Uggla var man ju lite rädd för, men alla var förvånade över att han var så soft.

Miss Li hade för ett par år sedan en period av sjukdom och depression. Kroppen sade ifrån av all stress och det höga tempo som hon hållit sedan debutskivan. Det kan vara värt att påminna om att hon släppte tre skivor på bara ett år.

– Jag mår väldigt bra nu. Vi har just börjat repa inför turnén och det är kul att sätta låtarna live. Jag kom ju på att det snart är livepremiär, så jag har börjat sy en backdrop, det är härligt att göra saker själv.

De dockskåpsinteriörer som pryder omslaget till skivan har hon också gjort själv.

– Pappa hjälpte mig med själva lådorna. Jag har hållit på under hela våren med de där. Jag gjorde fyra stycken, som olika rum. Lådan där jag sticker fram huvudet kommer jag att ha med på turnén så publiken kan prova. Jag hade bra betyg i bild, men faktiskt knappt godkänt i musik. Det har min musiklärare bett om ursäkt för senare, säger hon och skrattar.

Miss Lis förra skiva Beats & bruises var, som en konsekvens av hennes personliga erfarenheter, lite mörkare än vanligt. Nu målar hon världen med gladare färger igen. När hon mötte publiken på den senaste turnén så fick hon en energikick som hon surfade vidare på när hon och den ständige partnern Sonny Boy Gustafsson skrev musiken. Tangerine dream skrevs i en rasande fart och det blev sammanlagt tjugo låtar, varav hälften hamnade på skivan. Tillsammans med övriga låtar som ligger i byrålådan så räknar hon med att hon har ungefär trettio osläppta alster – som skivbolaget ibland undrar när de ska släppa.

Tangerine dream är spretig, jag älskar sådana skivor och hatar när låtarna låter likadant. Vi lyssnar mycket på gammal musik och det hörs nog. Till exempel Golden retriever låter lite som en blandning av Brigitte Bardot och Canned heats Going up the country. Vi var på en fest och på väg därifrån såg vi en hundvakt med sju Golden retrievers, så vi började sjunga och tyckte att det lät coolt. Jag vet att det är en låt som folk kommer att störa sig järnet på, men jag tycker att man ska ta ut svängarna.

En av singlarna från skivan, Plastic faces, handlar om facebook, twitter och det allmänna mediebruset.

– Jag är så trött på det och att alla ska säga vad de gör hela tiden. Jag twittrar inte, men jag har en officiell Facebooksida nu. "Nu är du sist med Facebook också, ska vi inte fixa en sida", tyckte skivbolaget. Det är trevligt att ha kontakt med folk, men jag vill inte hålla på och lägga ut att jag ätit en ostmacka.

Lite närmare stadsbruset har hon i alla fall kommit. Miss Li har flyttat från det lantliga Färingsö till en lägenhet närmare stan. Pendlingsavståndet blev till slut för slitsamt och hon ville inte bli beroende av bilen. Men drömmen om det stillsamma livet på landet har hon inte släppt.

– Mitt första steg är nog att bli mer nöjd. Jag drömmer om att bli en tant som sitter på en veranda, men jag har varit så rastlös hittills.