Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför ringer kyrkklockorna

I Smedjebacken ringer vi i kyrkklockorna inför varje gudstjänst och vid varje dop, vigsel och begravning. Vi ringer för att fortsätta den långa traditionen att kalla samman till gudstjänst, men också för att påminna oss om Guds närvaro i vår värld. I tillägg till det, ringer vi av respekt för de av våra församlingsmedlemmar som avlidit. Dels ringer vi till tacksägelse under söndagens gudstjänst och dels ringer vi när kistan eller urnan bärs ut till graven.

Oftast ringer vi en eller ett par minuter, men vid vissa begravningar kan ringningen ibland bli något längre. I många kyrkor klämtar man också timslagen med kyrkklockan. Här i Norrbärke kyrka har vi en särskild liten klocka som hänger utanför tornet just för timslagen. Man tänker kanske inte på den om man inte vet om att den finns där och den gör inte så mycket väsen av sig.

De lagar som reglerar klockringningen är framförallt kulturminneslagen och miljöbalken. Miljööverdomstolen beslutade 2002 att gränsen för klockringningens ljudnivåer nattetid (22.00-07.00) skulle begränsas till 35 dB(A) inomhus i sovrummet hos permanentboende vid en kyrka. Utöver det finns i dagsläget inga andra gränser utan kulturminneslagen gäller och skyddar den här delen av vårt auditiva kulturarv.  

Det är intressant hur ljudmiljön i vårt samhälle har förändrats. I dag har vi trafik, trädgårdsredskap, glassbilar, vedkapar och andra företeelser som gör att tystnad är en bristvara. I Svenska kyrkan är vi glada över att kunna erbjuda många mötesplatser där just tystnaden är en viktig del. I Norrbärke församling är kyrkan öppen dagligen, vi erbjuder gudstjänster, retreater och meditationer.

Tid för livet är en annan mycket uppskattad verksamhet där tystnaden är en viktig del. Vi förstår verkligen värdet av tystnad och beklagar att det finns de som upplever sig störda av kyrkklockorna. Min förhoppning är att den tystnad vi erbjuder i andra sammanhang kanske ska kunna få vara litet av en motvikt.

Niklas Lång

är kyrkoherde i Norrbärke församling

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel