Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför låter han Rottneby herrgård förfalla

Planerna att avverka Rottnebyskogen på 90-talet gjorde Mikael Styrman impopulär i Falun.
Enligt Styrman bygger den negativa uppfattningen om honom på missförstånd och myter.
Till DT säger han:
– Den som driver ett monopolföretag får många ovänner på köpet.

Mikael Styrman är kontroversernas man. Han har nyligen suttit två år i fängelse för skattebrott. Styrman blev riksbekant 2007 då han i egenskap av ägare av Ekfors kraft efter tvister med kommunerna Övertorneå och Haparanda släckte gatubelysningen i de båda kommunerna. I Falun är han känd som ägare till Rottneby herrgård och den tillhörande skogsmarken. 2003 beslutade Falu kommun om reservatsbildning på Styrmans mark som satte stopp för hans planer att avverka delar av skogen. Nu kommenterar han för första gången turerna kring reservatet och varför han låtit herrgården förfalla.

Hur kommer det sig att du köpte Rottneby herrgård?

– När jag var 20 år övertog jag en släktgård i Tornedalen. Då var jag så ung och det fanns inte i mitt sinne att bosätta mig där. Tio år senare, i slutet av åttiotalet, bestämde jag och min fru att vi skulle låta våra barn växa upp på gården. Planerna avbröts då gården brann ned. Efter en lång rättsprocess där vi till slut fick en ersättning som inte räckte till mer än att betala rättegångskostnaderna bestämde vi oss för att leta efter en ny gård och fastnade för Rottneby herrgård. Vi fick veta att det förts diskussioner om att skydda den tillhörande skogen, men att det hade nekats då skogen inte ansågs ha höga naturvärden. Jag tänkte avverka skogen för att rusta upp herrgården och flytta in med familjen.

Men ni har aldrig bott i herrgården?

– Så fort det blev känt att jag köpt fastigheten började en enorm kampanj mot mig. Plötsligt var skogen en naturskatt och jag målades upp som en hänsynslös skogsskövlare. Jag vet ju av erfarenhet att få sympatiserar med företagare, det var inget jag förväntade mig heller. Men när skolorna lät alla barn skriva vykort till mig och anklaga mig för att ta deras skog så blev det tydligt för mig och framför allt min fru att våra barn skulle få det jobbigt om de sattes i skola i Falun. Vi fick inte direkt ett varmt mottagande.

Du avstod från miljoner i ersättning för din skog, varför?

– Reservatsbildningen skedde under en tid som var hektisk för mig. Jag hade mycket att stå i med mina företag och rättstvister. Jag har inte blivit kontaktad av kommunen som de påstår. Vem skulle tacka nej till miljoner som de har rätt till? Jag kände inte heller till att ersättningen inte betalas ut om två år passerat sedan beslutet.

Varför säljer du inte Rottneby herrgård?

– Den möjligheten finns såklart, men jag har inte bestämt mig för vad jag ska göra med gården. Den står obebodd där som en konsekvens av sättet jag och min familj blev behandlade. Jag har inte tänkt sälja herrgården i nuläget.

Är du en rättshaverist?

– Ja, i den mening att jag haver rätt. Det är synd att rättshaverist blivit ett skällsord som används mot oss som vägrar stå med mössan i hand och gå med på maktens arrogans. Min släkt har varit egenföretagare i många generationer och jag har lärt mig att man inte kan lita på rättsväsendet. Mitt liv har blivit händelsefullt tack vare detta, men nu vill jag kosta på mig att leva lite tråkigare. Framför allt tänker jag på mina barn som blivit trakasserade på grund av deras koppling till mig. Men Sverige förtjänar faktiskt bättre än att bli ett rättslöst land.

Här är turerna kring Rottneby herrgård:

1990-tal

Eva Nisser säjer herrgården med tillhörande mark som ägts av släkten Nisser under mer än 100 år till Mikael Styrman. En avverkningsansökan gällande 24 hektar skickas till skogsstyrelsen, som inte invänder mot avverkningen. Representanter för bland annat Naturskyddsföreningen och Fältbiologerna i Falun mobiliserar sig mot avverkningen.

2000

Falu kommun försöker förhandla med Styrman men misslyckas eftersom han kräver att kommunen köper hela fastigheten inklusive Rottneby herrgård. Kommunen påbörjar arbetet med att utreda möjligheterna att bilda ett reservat. En ny avverkningsansökan skickas till Skogsstyrelsen då den förra gått ut, även den godkänns. Länsstyrelsen beslutar om tillfälligt förbud mot avverkning i Rottnebyskogen och går med på att betala halva kostnaden vid ett reservatsbildande. Kostanden beräknas bli flera miljoner kronor. Beslutet om tillfälligt reservat överklagas av Mikael Styrman.

2002

Miljödepartementet avslår Mikael Styrmans överklagan. Styrman överklagar då till Högsta Förvaltningsdomstolen.

2003

Även Högsta Förvaltningsdomstolen avslår Mikael Styrmans överklagan. Falu kommun beslutar om reservat i Rottnebyskogen. Mikael Styrman avbryter all kontakt med kommunen och tar inte emot ersättningen för marken.

2004

Rottnebyskogens naturreservat invigs.