Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför läggs utredningar ner trots säker bevisning

Riksdagsledamöterna från Dalarna, Ulf Berg tjänstledig polis, och Carl-Oskar Bohlin, ledamot i justitieutskottet, anser att polisen inte gör det polisen ska när det gäller den typ av brottslighet som till exempel bensinstölderna i Avesta utgör.

Polismyndigheten har försökt förklara hur det kan komma sig att ärenden läggs ner; ärenden som till synes innehåller säker bevisning.

Av rättegångsbalken, förundersökningskungörelsen och direktiv från riksåklagaren och justitieombudsmannen framgår tydligt att förundersökning ska begränsas om det aktuella brottet inte kan antas påverka straffet för andra åtalade gärningar. Inte sällan utförs bensinstölder, som juridiskt är att betrakta som snatteri, av kriminella personer som också begår, och lagförs, för andra, grövre brott. I sådana fall kan åklagare besluta att förundersökningen ska begränsas till de grövre brotten.

Åklagare kan också under vissa förutsättningar besluta om åtalsunderlåtelse, det vill säga att inte väcka åtal trots att en misstänkt person erkänt brottet. Ett sådant beslut kan grunda sig på den misstänktes ungdom, eller det faktum att han dömts för andra brott som anses konsumera de han misstänks för.

Förundersökningsbegränsning och åtalsunderlåtelser kan vara frustrerande för poliser, och att medborgare som inte känner till detta upprörs är inte konstigt. Däremot borde de båda debattörerna vara väl förtrogna med begreppen. Polisområdesledningen har träffat mackägare i Avesta och förklarat hur man arbetar, och varför. Man upplevde att man fick en bra förståelse, och att frustrationen dämpades hos mackägarna när de fick kunskap om förutsättningarna för polisverksamheten.

Polisen ska samverka med åklagaren, och vi har gemensamma rutiner för hur förundersökningsledningen ska gå till. Vi är också överens om att vi kan bli bättre på hur vi bemöter brottsoffer, dels vid anmälningstillfällen, men också senare då olika beslut meddelas, och vad de innebär.

Det är viktigt att också förtroendevalda i beslutande församlingar har en relevant bild av förutsättningarna för den verksamhet de har ansvar för.

Stefan Dangardt

är informationschef vid polismyndigheten i Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel