Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför köpte Mando Diao-stjärnan hus i Dalarna

När Dalarnas stolthet och rockband nummer ett byter fot och ger ut svenska Frödingdikter är det en fråga om frihet. Vi träffade Mando Diaos Gustaf Norén som berättar om huset i Dala-Floda, familjelivet och om vad han skulle göra om han inte var rockstjärna.

Han frontar en av Sveriges största musikexporter med 1, 5 miljoner sålda skivor. I dagarna släpper Mando Diao albumet Infruset med Frödingtonsättningar och på söndag sänds en livespelning med musiken på bioduk bland annat i Dala-Flodaoch Falun. Gustaf Norén mötte nationalskalden redan som barn. Bland annat genom sin värmländska morfar. Och mamma som sjöng Elin i Hagen för honom.

– Frödings texter är på så hög nivå att det är en på miljonen. Det är texternas Zlatan. Det är sådant man strävar efter. När vi började tonsätta Fröding kändes det som att vi hade hittat olja eller guld. Vårt DNA och Frödings DNA passade så bra att det här blev något stort.

Du kastar dig tvärt mellan Mandos rock, Caligolas funkiga soul och nu visa, vad finns mer att utforska?

– Vi har lärt oss det finns en regel när man spelar i band. Det är att hela bandet måste vara med på allt. När vi släppte Never Seen the Light of Day hade jag ingen lust att turnera. Jag sa till Björn "Kör själv!" Men hela apparaten, skivbolag, bokningsbolag, alla sa att det inte gick. Han fick lov att kalla det Björn Dixgård solotour. Och då började vi tänka varför? Vi gick med i Caligola för att vi ville vara fria. Sedan kunde vi gå tillbaka och jobba med Mando som vi ville. Och friheten i Mando Diao börjar med Fröding. I framtiden kan det bli en musikal, en film, vad som helst.

Apropå Strövtåg i hembygden, du har köpt hus och byggt studio i Dala-Floda, hur hamnade du där?

– Det var en ren slump, vi hittade ett väldigt fint hus i Forsgärdet. Men jag hade aldrig kunnat föreställa mig att människorna skulle vara så bra där. I Stockholm umgås man bara med sin åldersgrupp men där är man med ungar från 6 år och gubbar och gummor upp i 80-plusåldern. Det är fantastiskt. Men Dala-Floda är speciellt, där bor målare, violinister och folk som sitter i svenska akademin. Man ordnar operafestivaler, cirkusläger, komidsommarfester. Bara i Mockfjärd någon mil bort är det helt annat.

Men hur funkar det att vara världsstjärna i lilla Dala-Floda?

– Ingen vet att jag är världsstjärna där. Ingen känner till hur stora vi är utomlands. Vi är ju inga Winnerbäck eller Håkan Hellström eller Lundell. Vi kanske blir det med Fröding-skivan men vi är det inte nu. Jag tror inte folk vet vem jag är där. När skrevs sista artikeln om oss i Dalarna? Jag känner snarare att fan, vad skönt att Sverige är en vagga där vi inte är så stora.

Du har tre små barn och familj hur går det att kombinera med karriären som rockstjärna?

– Det är inte svårt. Vi bor i Stockholm, barnen går i skolan och på dagis här och så åker vi upp till Dala-Floda så mycket vi kan på helger och lov. Sedan åker jag och Björn upp emellan och jobbar i studion också. Alla arbeten måste passa in med familjen. Det är inget konstigt. Vi har tänkt om lite arbetsmässigt också. Vi lägger mer kraft på att spela in och skriva musik nu än att åka runt och göra reklam för den. Att skriva en låt kan man göra med tre barn i knät, spela in också. Det jobbiga är att promota. Och där har vi blivit lite lata.

Vad skulle du göra om du inte var rockstjärna?

– Jag skulle nog bli lärare. Eller fritidspedagog. Jag hade nog varit bra på det. Lärare är livsviktiga för samhället. Som lärare är det nog lätt att boosta sig själv varje morgon. Om vi lade ner Mando skulle jag använda min status som rockstjärna till att vara typ farsa på stan eller fritidspedagog och hjälpa ungar ta ut sin energi på bra saker.

Ni är stora flickidoler som till och med blivit klippdockor på jättecommunityn Stardoll.com, hur känns det?

– Ja, vi är väldigt flickidoliga. Men all musik jag lyssnar på är flickidolmusik. Jag har svårt att relatera till att vi inte skulle ha varit det. Jag hade undrat vad vi gjorde för fel. Det är naturligt att vara flickidol. Och vi jobbar mycket på att göra snygga videos och omslag. Att vara kreativa.