Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför gör Leksand succé utan NHL-spelare

NHL-stjärnorna har rasat in i Hockeyallsvenskan.
Leksands IF har ratat superlirarna – här förklarar Andreas Appelgren varför laget trots allt leder serien.
– Vi är en lagmaskin och är trygga i vårt spel, säger han inför mötet med Malmö i kväll.

Efter fredagens match mot Malmö har Leksand avverkat omgång 26 i Hockeyallsvenskan och spelat precis hälften matcherna.

– Jag räknade själv inför säsongen och jag vill ligga och snitta två poäng per match. Håller vi det kommer vi upp på 104 poäng. Jag tror att man vinner serien på det, man är i alla fall garanterat topp tre. säger Andreas Appelgren.

Hittills har hans lag dragit in 53 poäng och leder serien.

– Jag är jättenöjd med det. Jag hade inte riktigt räknat med att motståndet skulle vara så pass starkt med tanke omständigheterna. Med NHL-spelarna har det blivit tuffare än jag räknat med, säger Appelgren.

Trots att Södertälje fyllt på med en handfull spelare, VIK med tre och Djurgården med tre håller Leksand avståndet i tabellen.

Vad beror det på?

– Vi är en lagmaskin och vi är trygga i vårt spel. Vi vet vad vi ska göra där ute. Det bygger ett självförtroende och en trygghet i sig.

Nära "halvtid" leder Leksand powerplayligan (29.17 procent)

– Det är något som vi är jättenöjda med. Att vi har kunnat hålla i det på ett hyfsat bra sätt. Sedan har vi trots allt tvingats skifta lite spelare där. Gabbe har inte spelat och Filip Forsberg har inte spelat på en månad.

Leksandstränaren lyfter Kevin Kapstad som en viktig faktor i powerplayspelet.

– Inför säsongen hade vi Mads Bödker som bästa offensiva back på tolv poäng. Det ville vi förbättra. Kevin Kapstad är precis den backen vi hoppades på, sedan är har även Patrik Hersley tagit ett kliv till.

I boxplay är dock inte läsningen lika bra.

Från att ha varit fjolårets absolut bästa lag med en man mindre är Leksand sjua (81.48 procent).

– Vi möter skickligare spelare i den spelformen i år. Men många av målet har haft så mycket med boxen att göra. Flera har kommit när motståndarna har fått kontra. Men de målen räknas ju spelformen de också.

Appelgren lyfter även en annan möjlig orsak.

– Vi har gjort mycket mål i boxplay och kanske legat lite på rulle där och på så sätt släppt till lite för enkla.

Klart är Leksand dragit på sig fjärde mest tvåminutersutvisningar (127 stycken).

– Vi hade en period där vi tog för mycket utvisningar. Sedan pratade vi igenom det och då tog vi mindre. Nu har vi haft någon match igen där vi kommit upp och tagit för mycket igen. Där kan vi skärpa till oss. Vi diskuterade det här i tränarstaben senast i dag, och vill ha bort framför allt haknings- och slashing-utvisningar på offensiv planhalva.

Erik Hanses var seriens bästa målvakt i fjol.

Första halvan av Hockeyallsvenskan har det gått tyngre, där han just nu ligger på nionde plats i målvaktsligan (91.28 procent)

– Erik är vår förstamålvakt och han gjorde en jättebra säsong i fjol. I år ska han svara upp till det och han har höga krav på sig själv. Erik är nog inte nöjd med alla matcher i år och vill spela på en högre nivå. Det vet vi och han själv att han kan.

Är han på rätt väg?

– Det är jag helt övertygad om. Han var väldigt bra mot Karlskoga senast och det är den nivån han kan spela på. Han räddar poäng till oss där.

I kväll väntar ett Malmö i superform, som tagit 21 av 24 möjliga poäng.

– Malmö har slaktat lagen på slutet, med väldigt mycket mål. Det blir en tuff uppgift för oss. Men, det har varit riktigt grinigt och väldigt bra tempo på våra träningar i veckan. Malmö måste vara ruskigt bra om de ska slå oss i morgon. Det kan jag säga.